Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Volkslening: Belfius haalt 430 miljoen op

Belfius heeft in iets minder dan twee maanden tijd al 430 miljoen euro opgehaald voor de Volkslening. Dat meldt de bank die ook, in het zog van andere financiële instellingen en dus niet onverwacht, de rente op spaarrekeningen verlaagt. Die op de Volkslening gaat eveneens naar beneden. Hypothecaire leningen worden goedkoper.
(Foto: Photo News) ©Photo News

Zowat twee maanden na de lancering van de Volkslening, die wordt uitgegeven door een klein dozijn banken, is het wachten geblazen op sectorcijfers.

Belfius, waarschijnlijk de marktleider voor het nieuwe beleggingsproduct dat geld doet vloeien naar lokale, Belgische projecten met een sociaal-economisch of maatschappelijk doel, komt maandag met een eigen cijfer: sinds de start op 8 januari is al 430 miljoen euro opgehaald voor de Volkslening.

De bank, die het heeft over een succes, zegt dat het bewijst 'dat er bij spaarders wel degelijk een grote interesse bestaat om te investeren in lokale Belgische projecten'.

Het minder goede nieuws is dat de rente op de Volkslening bij Belfius omlaag gaat: de nieuwe rentevoeten zitten in een vork van 1,50 tot 2,40 procent, waar dat tevoren 1,65 tot 2,60 procent was. Ook bij de kasbons (behalve op 1 jaar) en de spaarrekeningen sleutelt Belfius aan de rente. De reden is 'de huidige neerwaartse druk op de rente, zowel voor korte als langere looptijden'.

Bijna twee weken geleden hadden twee andere grootbanken, BNP Paribas Fortis en ING, al geknipt in de rente op spaarboekjes. De verwachting bestond toen dat andere banken zouden volgen. 

De lage rente heeft echter ook een positieve zijde: de kosten voor hypothecaire leningen bij Belfius gaan naar beneden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud