Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waar vindt u de hoogste spaarrente?

Nu ook Fortuneo de basisrente vanaf 1 april verlaagt, sneuvelt de laatste prijsbreker op de Belgische markt. Daarmee wordt 1 april de dag dat opvallend veel banken de spaarrente verlagen.
Advertentie

(netto) – Precies een jaar nadat het spaarboekje fundamenteel werd hervormd, wordt 1 april 2010 de dag waarop opvallend veel banken hun spaarrente verlagen. Met Fortuneo sneuvelt de laatste ‘prijsbreker’: de basisrente zakt van 2,2 naar 2 procent, de getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,5 procent. Daarmee zit Fortuneo wel nog altijd aan de kop van het Belgische spaarpeloton. “Door de blijvend lage rente van de Europese Centrale Bank kunnen we niet anders dan onze basisrente verlagen”, klinkt het bij de bank. De verlaging is wel opvallend omdat de nieuwe speler op de Belgische spaarmarkt sinds Nieuwjaar probeerde om nieuwe klanten te lokken door systematisch de hoogste basisrente te bieden. Door de renteverlaging biedt de bank samen met 3 andere banken een basisrente van 2 procent.

Een andere opvallende renteverlaging staat op naam van Rabobank.be. De internetbank, vroeger een van de toppers op de Belgische spaarmarkt, heeft aangekondigd om zowel de basisrente als de getrouwheidspremie bij te stellen van 1,9 + 0,45 procent naar 1,8 + 0,4 procent. Daarmee schroeft de internetbank de renteverhoging van begin dit jaar helemaal terug. “We gingen toen tegen de stroom in omdat er wel degelijk ruimte was om te stijgen. Vandaag is die ruimte echter te krap geworden om onze stijgingen van januari te blijven rijmen met onze belangrijkste basisprincipes: veiligheid en gezond verstand”, liet de bank aan haar spaarders weten.

Welke bank biedt de hoogste rente? (basisrente + getrouwheidspremie)
  • Fortuneo Plus: 2 + 0,5 procent
  • Goffin Bank Premio: 2 + 0,5 procent
  • Record Bank Gold: 2 + 0,5 procent
  • AXA-I Plus Welcome: 1,9 + 0,5 procent
  • BKCP Excellence: 1,9 + 0,4 procent

Bron: www.rentegids.be

Indrukwekkend

Stilaan oogt het lijstje met aangekondigde renteverlagingen indrukwekkend. Naast Fortuneo en Rabobank.be zullen ook Ethias, Deutsche Bank en CET Spaarkas Doornik op 1 april een renteverlaging doorvoeren. Op de gewone spaarrekening van Ethias daalt de basisrente van 1,05 naar 0,9 procent, de getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 1,5 procent. De basisrente van de Plus spaarrekening geeft dan weer 0,15 procent prijs: van 2 naar 1,85 procent. Ook hier blijft de getrouwheidspremie ongewijzigd op 0,5 procent.

De E-savings spaarrekening van Deutsche Bank biedt vanaf 1 april dan weer een basisrente van 1,8 procent en een getrouwheidspremie van 0,4 procent (voorheen was dat 1,9 + 0,4 procent). De basisrente van de DB Intensiv Plus daalt dan weer van 1,55 naar 1,3 procent (de getrouwheidspremie van 0,3 procent blijft op hetzelfde niveau. Bij Centea daalt de spaarrente bij de VIP Spaarrekening dan weer van 1,8 procent tot 1,65 procent. De getrouwheidspremie blijft hangen op 0,4 procent.

Daarmee is het lijstje van renteverlagingen nog niet ten einde. Banca Monte Paschi verlaagt de basisrente op de BMPBTOP en BMPB Tomorrow van 1,9 naar 1,8 procent. De getrouwheidspremie daalt van 0,5 naar 0,45 procent. Bij Europabank bedragen de nieuwe spaarrentes op het Renteboekje 1 procent basisrente (een daling van 0,5 procent). De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,75 procent. Eerder deze maand schroefden ook Keytrade en Citibank de spaarrente al terugt.

Nettorendement

Tot voor kort was er voor Belgische spaarders ondanks de renteverlagingen wel nog een lichtpuntje. Samen met de dalende rentevoeten was ook de inflatie fors teruggevallen waardoor het nettorendement voor de spaarder uiteindelijk nog altijd positief was. In 2008 werd dan wel gegoocheld met basisrentes van 4 procent, maar met een inflatie op jaarbasis van 4,49 procent viel het nettorendement ondanks de hoge basisrentes toch nog negatief uit.

Jammer genoeg voor spaarders zit de inflatie weer in de lift. In maart steeg de inflatie tot 1,66 procent tegenover 0,7 procent een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Daarmee zien veel spaarders het nettorendement op hun spaarrekening weer negatief uitvallen.

Netto-blog: Is de spaarhervorming mislukt?

Een jaar geleden werden de spaarrekeningen in een nieuw kleedje gestoken. Een forse hervorming was dat. Maar is de spaarder daar echt wel beter van geworden?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud