Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waar vindt u de hoogste spaarrente?

De ene bank na de andere mag dan wel de spaarrentes verlagen, toch blijft de inlage op spaarboekjes aandikken.
Advertentie
©istock

‘Door de aanhoudend lage rentestand op de financiële markten moeten we de rente op onze spaarrekeningen herzien’, kondigt Stephane Vermeiren aan van Rabobank.be. De basisrente van de Rabo Spaarrekening daalt op 1 juli met 10 basispunten tot 1,3 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,3 procent. De basisrente van de Rabo Plus Account daalt met 20 basispunten tot 0,3 procent. De getrouwheidspremie blijft onveranderd op 1,5 procent. En ook bij Axa dalen de spaarrentes. De basisrente zakt van 0,5 naar 0,4 procent en voor bedragen tussen 15.000 en 500.000 euro zakt de getrouwheidspremie van 1,15 naar 1 procent.

Rabobank.be en Axa zijn de laatste in een lange rij van banken die de voorbije weken de spaarrentes nog maar eens verlaagden. Eerder kondigden de vier grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC een rentedaling aan. En ook andere spelers zoals Argenta, Bpost, Crelan en Record Bank bleven niet achter.

Het blijft dan ook vreemd om vast te stellen dat er maand na maand meer geld op spaarboekjes wordt geparkeerd. In april stond er 243 miljard euro op gereglementeerde spaarrekeningen in ons land. Een maand eerder was dat 224,8 miljard euro in maand. Tegenover een jaar geleden is het bedrag op spaarboekjes al aangedikt met 18 miljard euro.

Dat er geld naar spaarrekeningen blijft vloeien, heeft ongetwijfeld te maken met het gebrek aan alternatieven. De rentes kunnen natuurlijk nog verder dalen, maar een negental spaarrekeningen biedt wel nog een rente van 2 tot 2,25 procent (zie tabel). Wie kiest voor een termijnrekening of kasbon moet zich met minder tevreden stellen. Voor een looptijd van drie jaar hebben de prijsbrekers een netto-rente (na aftrek van roerende voorheffing) van 1,5 tot 1,88 procent. Voor een looptijd van vijf jaar is dat 2,03 tot 2,25 procent. Dus hoewel u uw spaarcenten voor langere tijd blokkeert op een termijnrekening, ligt de vergoeding niet hoger dan bij een spaarrekening.

Bij de spaarverzekeringen (tak21), één van de populairste spaarproducten in ons land, bieden de prijsbrekers gedurende acht jaar een gewaarborgde rente van 2 tot 2,4 procent. Daar kan nog een winstdeelname bijkomen, afhankelijk van de prestaties van een onderliggende beleggingsportefeuille. Voor een spaarverzekering is wel een spaarhorizon van minstens acht jaar nodig. Wie binnen acht jaar kapitaal opvraagt, betaalt zowel een vergoeding aan de verzekeraar als roerende voorheffing (die wordt berekend op een fictieve opbrengst van 4,75 procent).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud