Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waar vindt u de hoogste spaarrente?

Verschillende banken hebben in navolging van KBC het mes gezet in hun spaartarieven. Intussen zijn ook de laatste prijsbrekers er mee gestopt nog een spaarrente aan te bieden van 2 procent of meer.
©istock

KBC heeft een nieuwe spiraal van rentedalingen op gang gebracht. De grootbank was de eerste om aan te kondigen dat het vanaf 1 augustus de spaarrentes zou verlagen. De klassieke spaarrekening van KBC biedt niet langer een basisrente van 0,35 maar wel van 0,25 procent. De bank liet de getrouwheidspremie ongewijzigd op 0,15 procent. Daarmee daalt de totale vergoeding voor spaarcenten die één jaar blijven staan van 0,5 naar 0,40 procent. 

Zoals zo vaak als één van de grootbanken de spaarrente verlaagt, volgen andere banken het voorbeeld van hun concurrent. Belfius verlaagt de basisrente op het gewoon spaarboekje van 0,35 naar 0,25 procent. De grootbank laat de getrouwheidspremie onveranderd op 0,15 procent. Ook spaarders met een internet(getrouwheids)rekening moeten zich tevreden stellen met lagere spaarrentes. Bij Crelan daalt de rente van de verschillende spaarrekeningen. Zo zakt de basisrente van de traditionele spaarrekening tot 0,25 procent, maar de bank raakt niet aan de getrouwheidspremie van 0,15 procent. Ook DHB Bank en Beobank hebben al lagere spaarrentes aangekondigd vanaf 1 augustus.

Alle banken verwijzen naar de aanhoudende daling van de langetermijnrente en de historisch lage kortetermijnrente. Deze week nog zakte de rente op tienjarige Belgische staatsobligaties voor het eerst onder 1,5 procent. Ook in verschillende andere landen van de eurozone staat de langetermijnrente lager dan ooit.  

De hoogste spaarrentes (zonder voorwaarden)

*Niet-gereglementeerde spaarrekening. Rentetarief vanaf 26/9/2014. Tot dan bedraagt de rente 2,1 procent. 

De voorbije maand zette al een tiental banken het mes in de spaartarieven. Het rondje renteverlagingen blijft niet beperkt tot de klassieke banken, want ook de prijsbrekers met internetrekeningen kunnen hun rentetarieven niet aanhouden. Private bank Van Lanschot verlaagde de rente van de onlinerekeningen die ze eind vorig jaar onder de merknaam Evi lanceerde. Tot dan was de Evi-getrouwheidsrekening nog één van de weinige spaarrekeningen die een totale spaarrente bood van 2 procent. Intussen is de totale rentevergoeding voor spaarders teruggevallen tot 1,8 procent, nog altijd één van de hoogste rentevergoedingen in het Belgische spaarlandschap. Daarmee is MeDirect voorlopig de enige bank waar spaarders nog een spaarrente van meer dan 2 procent kunnen opstrijken. De nettorente van de ME3-spaarrekening bedraagt 2,1 procent. Maar de Maltese bank kondigde al ruim op voorhand aan dat de nettorente vanaf 26 september daalt van 2,1 naar 1,95 procent. Vanaf dan is het in ons land helemaal gedaan met spaarrekeningen die nog een rente bieden van twee procent of meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud