Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waar vindt u nog de hoogste spaarrentes?

De voorbije dagen pakten tal van banken opnieuw uit met een daling van de spaarrentes. Wat leveren de aantrekkelijkste spaarboekjes nog op?
©ANP XTRA

Gisteren verlaagde Belfius de tarieven op de spaarboekjes. De klassieke spaarrekening en de gewone online spaarrekening zullen voortaan dezelfde rente bieden: 0,45 procent basisrente en 0,15 procent getrouwheidspremie. Voor de getrouwheidsrekeningen wordt wel nog een onderscheid gemaakt naargelang het om een traditionele of een online rekening gaat. De gewone getrouwheidsrekening biedt 0,1 procent basisrente (in plaats van 0,25 procent) en 0,9 procent getrouwheidspremie (geen wijziging). De online variant biedt een basisrente van 0,1 procent (in plaats van 0,25 procent ), maar wel een getrouwheidspremie van 1,15 procent (ongewijzigd).

Ook Rabobank.be kondigde gisteren een daling van de spaarrentes aan. De basisrente op de Rabo Spaarrekening en Rabo Junior Account daalt van 1,30 naar 1,20 procent. De basisrente op de Rabo Plus Account en Rabo Gift Account daalt van 0,30 naar 0,10 procent. Argenta past de tarieven aan op 4 maart. De getrouwheidspremie op de E-spaarrekening daalt van 0,50 naar 0,30 procent. De basisrente blijft op 1 procent. Op de Maxirekening daalt de basisrente naar 0,50 procent (in plaats van 0,80 procent), maar stijgt de getrouwheidspremie tot 0,35 procent (in plaats van 0,25 procent). Eerder liet ook ING al weten de rente op het Groene Boekje en het Oranje Boekje te verlagen. Bij het Groene boekje liggen de tarieven sinds 3 maart op 0,45 procent basisrente (in plaats van 0,5 procent) en 0,2 procent getrouwheidspremie (in plaats van 0,25 procent). Bij het Oranje Boekje daalde de basisrente van 0,4 naar 0,3 procent, terwijl de getrouwheidspremie op 1 procent bleef.

Nog andere banken kondigden de voorbije week een renteverlaging aan. Zo duwen Delta Lloyd, Banca Monte Paschi Belgio, Optima Bank en Fortuneo (vanaf 7 maart) de spaarrentes lager. Eerder was het was marktleider BNP Paribas Fortis die het vuur aan de lont stak en half februari al aankondigde dat de rente op de online Premium rekening en de Plus spaarrekening verlaagd zou worden.

Getrouwheidsrekening

De rentedalingen hebben ook een impact op de spaarboekjes die de hoogste totale rente bieden. Slechts acht spaarboekjes bieden nog een totale rente die hoger ligt dan 1,75 procent. Van die acht  spaarboekjes zijn er maar liefst vijf getrouwheidsrekeningen. Dat betekent dat de getrouwheidspremie op die rekeningen hoger ligt dan de basisrente, waardoor u uw spaargeld minstens 12 maanden op de rekening moet laten staan om die hoge rente te verwerven.

De hoogste totale rentes op spaarboekjes (vanaf 7 maart)

* Dit is een niet-gereglementeerde spaarrekening. De brutorente van 2,8 procent is aan 25 procent roerende voorheffing onderworpen, waardoor de nettorente op 2,1 procent uitkomt; ** Enkel voor bedrag van 100.000 euro; *** Minimum 10.000 euro en maximum 150.000 euro; Bron: Spaargids.be

Verder is het opletten voor speciale gevallen in de top acht. Zo hangen aan de rekeningen van Banca Monte Paschi Belgio voorwaarden vast op het vlak van de gestorte bedragen. De rekening van MeDirect is een niet-gereglementeerd spaarboekje omdat de rekening geen getrouwheidspremie kent. De basisrente van 2,8 procent is hierdoor onderworpen aan 25 procent roerende voorheffing, zodat de nettorente op 2,1 procent uitkomt. Het geld op de rekening is ook slechts opvraagbaar mits 3 maanden vooropzeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud