Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom blijft het spaarboekje zo populair?

De Belgen blijven massaal geld parkeren op hun spaarrekening. De rentevergoeding is alvast geen verklaring voor dat succes. Echte alternatieven zijn er evenmin. Waarom blijven mensen geld storten op een spaarrekening?
Advertentie

(netto/de tijd) – 4,8 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Belgen in januari 2010 op hun spaarrekening parkeerden. Dat is de helft meer dan wat er in het recordjaar 2009 gemiddeld elke maand bijkwam. In december van vorig jaar kwam er 5,3 miljard euro bij, maar dat beeld wordt vertekend door de uitkering van intresten en premies die op het einde van het jaar worden uitgekeerd. Ondertussen staat er al 193,5 miljard euro op spaarrekeningen in ons land. Daarmee bevestigen de cijfers van de Nationale Bank voor de zoveelste keer op rij het grote succes van het spaarboekje.

De stijgende populariteit van het spaarboekje is een gevolg van de financiële crisis. Risico's worden geschuwd en veel beleggers blijven met cash op hun spaarrekening langs de zijlijn staan. Ook de economische onzekerheid weegt nog steeds op veel gezinnen. Het lijkt er immers sterk op dat de spaarders er begin dit jaar bewust voor kozen hun dertiende maand en eindejaarsbonus grotendeels op het veilige spaarboekje te parkeren.

Schamele rentevergoeding

Het succes van het spaarboekje staat haaks op de rentevergoeding waar spaarders nog op kunnen rekenen. De voorbije weken en maanden kondigde de ene bank na de andere een renteverlaging aan. De meest recente in het rijtje zijn Keytrade en Citibank, die allebei vanaf 10 maart een renteverlaging doorvoeren. Zo zal Keytrade, een van de laatste prijsbrekers die nog standhield, de basisrente verlagen van 2 naar 1,8 procent. Bij Citibank daalt de basisrente van 2 naar 1,75 procent.

De voorbije week schroefde ook Argenta de tarieven voor zijn onlinespaarrekening terug en ook BNP Paribas Fortis en Fintro lieten de rente op hun babyrekeningen zakken. Het overgrote deel van de spaarders moet zich ondertussen tevreden stellen met een basisrente van amper 1 à 1,5 procent.

Alternatieven

Dat spaarders vasthouden aan de spaarrekening ondanks de schamele rentes lijkt misschien wel vreemd, maar ook de klassieke alternatieven brengen niet echt soelaas. Zowel termijnrekeningen als kasbons op 1 jaar bieden gemiddeld slechts 1 procent bij de grootbanken. En dat is zelfs nog vóór de afhouding van 15 procent roerende voorheffing. Ook op iets langere termijn oogt het financiële plaatje van die producten niet veel rooskleuriger. Wie zijn geld voor 3 jaar vastklikt, kan gemiddeld rekenen op een rentevergoeding van 2 procent (voor roerende voorheffing).

Voor spaarders die op zoek zijn naar extra rendement zonder risico te nemen, zijn er dus maar bitter weinig opties. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen. Sinds het spaarboekje vorig jaar werd hervormd, ligt de maximale basisrente op een gereglementeerd spaarboekje op 3 procent. Daar kan pas verandering in komen als de Europese Centrale Bank haar kortetermijnrente optrekt, maar analisten verwachten dat de huidige ECB-rente van 1 procent nog zeker tot het einde van het jaar wordt aangehouden. Pas wanneer die verhoging er komt, zullen de meeste banken geneigd zijn hun spaartarieven weer op te trekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud