Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarom offert de ECB je spaarrente op?

De Europese Centrale Bank knipt voor de zoveelste keer op rij in de rente. Daardoor zullen tal van banken hun spaarrentes waarschijnlijk nog maar eens verlagen. Maar wat betekent zo’n renteverlaging precies?

(netto) – Elke maand vergadert de ECB om te bekijken of ze haar kortetermijnrente moet aanpassen. De laatste keren werd die telkens verlaagd: lag de rente in oktober nog op 4,25 procent, dan daalt die nu tot 2,5 procent. De daling van vandaag was meteen goed voor 75 basispunten, wat meteen de grootste daling is in het tienjarig bestaan van de ECB. Ook de Bank of England kondigde vandaag aan de rente met 100 basispunten te verlagen en in Zweden dook de rente zelfs met 175 basispunten naar beneden. Overal ter wereld worstelen centrale banken dus met hetzelfde probleem. Wat is er aan de hand?

Wat is de rente van de ECB?

Wat de ECB vandaag doet, is eigenlijk het tarief verlagen waaraan banken geld kunnen lenen bij de centrale bank. Die rente is ook toonaangevend voor alle kortetermijnrentes. Daardoor worden leningen goedkoper en wie op zoek is naar een hypothecaire lening, mag zich met enige vertraging verwachten aan een lagere rentevoet.

Wat met het spaarboekje?

Met de renteverlaging wordt lenen goedkoper, en daarvoor zullen veel bedrijven en consumenten dankbaar zijn. Alleen is er ook een keerzijde aan die medaille: voor veel banken is het onhoudbaar om goedkope leningen aan te bieden en tegelijkertijd hoge spaarrentes te geven. Toen de ECB vorige maand aankondigde de rente te verlagen, waren tal van banken er als de kippen bij om hun spaarrentes te verlagen. Ook nu zal het niet anders zijn.

Voor de spaarders is er wel één lichtpuntje: ook de inflatie loopt sterk terug. Op het moment dat tal van banken uitpakten met maximale rentes tot 4,25 procent, bedroeg de inflatie op jaarbasis op haar hoogste punt 5,91 procent. Anders gezegd: de maximale spaarrente slaagde er zelfs niet in om de koopkracht nog maar op peil te houden. Ondertussen zien de inflatiecijfers er al heel anders uit en vorige maand was de inflatie al gedaald tot 3,14 procent.

Zes dingen die moet weten...
over de recessie
Lees meer

Waarom een renteverlaging?

Dat de ECB de rente verlaagt, is zeker geen verrassing en veel marktpartijen hoopten zelfs op een forsere daling. De laatste tijd worden we immers overspoeld door slecht nieuws: steeds meer landen kampen met een recessie, het aantal faillissement stijgt, de werkloosheid gaat de hoogte in,… In ons land is het niet anders: de verwachting is dat er dit kwartaal een negatieve economische groei wordt opgetekend en ook in het eerste kwartaal van 2009 zou dat het geval zijn. Als die prognoses worden bevestigd, verkeert ons land sinds 1 oktober 2008 in een recessie.

En naast de recessie loert ondertussen ook al het deflatiegevaar om de hoek. De prijzen van sommige producten dalen ondertussen zo snel dat economen vrezen dat alles wel eens té goedkoop zou worden. Op lange termijn is dat een catastrofe voor een economie omdat consumenten hun aankopen dan uitstellen. Want waarom zouden we iets kopen wat in de toekomst nóg goedkoper wordt? Die houding brengt natuurlijk nog meer bedrijven in de problemen. Dat steeds meer producenten uitpakken met forse kortingen om hun goederen toch maar kwijt te raken, is al een onrustwekkend teken. Vooral in de autosector tekent die trend zich al duidelijk af.

Op zo’n moment kan de ECB niet anders dan ingrijpen. En het belangrijkste wapen dat dan in de strijd wordt gegooid, is een renteverlaging. Zowel voor bedrijven en consumenten wordt het dan goedkoper om te lenen waardoor ze ook meer kunnen investeren of consumeren. En daarmee zou dan meteen de economie weer in een stroomversnelling moeten komen.

Wanneer wordt de rente weer verhoogd?

De afgelopen maanden zette de ECB alles op alles om de inflatie in te dijken waardoor de rentes vrij hoog werden gehouden. Ondertussen is dat probleem niet meer aan de orde waardoor de centrale bank ruimte heeft om de economie aan te zwengelen. Wanneer dat precies zal gebeuren, is moeilijk in te schatten. Voorlopig gaan de meeste economen er van uit dat de economie zich ten vroegste tegen het einde van 2009 zal herstellen.

Eens dat gebeurt, zal de ECB haar rentepolitiek weer aanpassen. Want een te lage rente houdt op lange termijn ook gevaren in. Als bedrijven en consumenten gedurende lange tijd amper moeite moeten doen om geld te lenen, dan raakt de economie oververhit waardoor zeepbellen ontstaan die vroeg of laat barsten. Dat is trouwens wat er de afgelopen jaren gebeurde in de Verenigde Staten. Jarenlang werd de rente heel laag gehouden, wat uiteindelijk één van de oorzaken zou worden van de Amerikaanse kredietcrisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud