Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom u de beste spaarrentes niet bij de kasbons vindt

Verschillende banken verhoogden deze week de tarieven op hun kasbons en termijnrekeningen. Maar of ze hiermee ook de spaarboekjes achter zich laten, is een andere zaak.
Advertentie
©iStock

(netto) - Voor de tweede keer in korte tijd verhoogt marktleider Dexia de rente op zijn kasbons. De rente voor een kasbon met een looptijd van 2 jaar, wordt verhoogd van 1,50 naar 1,60 procent. De rente op een kasbon van 5 jaar stijgt van 2,50 naar 2,60 procent. Ook andere grootbanken trokken de tarieven van hun termijnrekeningen en kasbons al op. Bij ING Bank wordt de rente op de termijnrekening van 5 jaar verhoogd tot 2,5 procent, bij KBC en BNP Paribas Fortis komt de brutorente uit op 2,4 procent. Dat betekent dat de grootbanken voor een looptijd van 5 jaar tussen 2,04 en 2,21 procent netto per jaar bieden.

TIP: Op zoek naar de beste spaarrentes? Surf naar www.rentegids.be

De belangrijkste reden voor de verhoging is volgens de banken de stijging van de langetermijnrente. Gisteren steeg de Belgische tienjarige rente tot meer dan 4 procent. Eind augustus bedroeg de rente nog 2,8 procent. Ook de rente op 5 jaar zit in de lift. Sinds eind augustus steeg de vijfjaarsrente van 1,89 naar 2,86 procent.

Ironie

Ironisch genoeg lijken spaarders er dus voordeel uit te halen dat Belgiƫ steeds meer in het vizier komt van speculanten. Na Griekenland en Ierland zoeken speculanten een volgend slachtoffer dat een beroep zal moeten doen op een Europees noodfonds. Hierdoor gaan de rentes van onder meer Belgisch overheidspapier hoger.

Maar zijn de tariefverhogingen al voldoende aantrekkelijk om ook effectief voor kasbons en termijnrekeningen te opteren? Wie kiest voor een looptijd van 5 jaar, strijkt gemiddeld een nettorente van 2,2 procent per jaar op. Dat is nog altijd laag in historisch perspectief. Alleen in 2003 en 2005 kwam de rente op termijnrekeningen en kasbons in die buurt.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de spaarboekjes op dit moment meer dan een waardig alternatief zijn. Vandaag bieden een tiental spaarrekeningen een rente die hoger ligt dan de gemiddelde kasbonrente op 5 jaar (zie tabel).

Wie toch voor een kasbon of termijnrekening op 5 jaar wil kiezen, heeft twee mogelijkheden. Ofwel kiest hij voor een kasbon bij een kleinere bank. Zo biedt DHB Bank een nettorente van 3,27 procent. Ofwel gelooft de spaarder in een scenario waarin de kortetermijnrente nog lange tijd laag zal blijven en misschien nog zal dalen. In zo'n scenario zullen de rentes op spaarboekjes verder onder druk komen, en zijn de lage rentes op kasbons voor zo'n lange looptijd misschien wel te overwegen.

Best renderende spaarrekeningen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud