Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat betekent de beslissing van de ECB voor u?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag krachtige maatregelen aangekondigd om de te lage inflatie en de economische groei op te krikken. Wat zijn de gevolgen voor uw spaargeld, beleggingen en lening?
Advertentie
©BELGAIMAGE

De Europese Centrame Bank en de nationale centrale banken draaien de geldkraan wijd open. Er zal in 2015 en 2016 minstens 1.140 miljard euro in de economie gepompt worden. Dat blijft niet zonder gevolgen voor uw persoonlijke financiën.

Ik ben spaarder

Spaargeld zal nog minder opbrengen. Na de beslissing van de ECB viel niet alleen de Belgische rente op 10-jaarspapier terug. Ook de obligaties met kortere looptijden, waar banken hun vergoeding voor het spaarboekje op afstemmen, verloren terrein. Zo zakte de rente op tweejaarspapier naar 0,071 procent. Momenteel brengt een klassiek spaarboekje bij de grootbanken al maar 0,25 à 0,40 procent op. Het kan dus nog lager.

Ik ben belegger

De Brusselse beurs sloot donderdag 1,02 procent hoger af. Een groot deel van het nieuws zat al in de koersen vervat, maar de omvang van de operatie was groter dan verwacht en dat stemde beleggers tevreden. Aandelenstrateeg Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) ziet de beurzen de komende maanden nog verder aantrekken. ‘De beslissing creëert vertrouwen. Samen met de lagere olieprijs schept dat een achtergrond die ons positief verhaal omtrent aandelen nog verder ondersteunt. Al zal dat niet in een rechte lijn gaan. Want dit blijft natuurlijk een experiment dat niet zonder risico is. Hol nu dus niet achter deze stijging aan, maar maak gebruik van eventuele koersdalingen om in te stappen.’ De rentes op obligaties werden dan weer verder gedrukt.
‘Dat maakt staatspapier nog minder interessant en duur’, meent Koen Van de Maele, obligatiespecialist bij Candriam. ‘De retailbelegger kijkt daarom beter naar hoogrentend papier of obligaties uit opkomende landen. Daar krijg je nog een deftige coupon, van 5 à 6 procent. Diversifieer je portefeuille ook, om de zwakkere euro te compenseren.’

Ik heb een lening

Veel consumenten die een krediet met een vaste rentevoet afgesloten hebben, hebben die lening al geherfinancierd. Is dat nog niet het geval, klop dan zeker eens bij uw bankier aan. Wie met een variabel tarief werkt, profiteert automatisch van de lage rentevoeten bij de renteherziening in zijn contract. Voor wie een nieuwe lening wil afsluiten, is de opkoop van staatsobligaties alvast goed nieuws, zelfs al rekenen de banken renteverlagingen niet volledig door in hun tarieven. ‘De voorbije weken hebben de overheidsobligaties al geanticipeerd op de beslissing van de ECB, maar de banken zijn die dalingen niet volledig gevolgd. Voor hypothecaire leningen op 20 of 25 jaar werd de verlaging maar voor een derde gevolgd. Kredieten op 10 jaar zijn sinds begin dit jaar helemaal niet goedkoper geworden’, weet John Romain van Immotheker. ‘Maar er zit nog rek op. Als de marktrentes nog verder zakken, kunnen leningen nog wat goedkoper worden.’ Momenteel leen je op 25 jaar vast aan 2,69 procent. Op 20 jaar vast is dat 2,56 procent.

.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud