Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat betekent de Fortis-uitspraak voor jouw geld?

Er is geen reden om de verkoop van de belangrijkste activiteiten van Fortis op te schorten. Dat stelt Francine De Tandt, de voorzitster van de Brusselse kamer van Koophandel. Maar wat betekent dit voor aandeelhouders én spaarders?
Advertentie

(netto/tijd) –Duizenden aandeelhouders van Fortis vroegen de opschorting van de verkoop. Volgens hen verkocht de Belgische regering de kroonjuwelen van Fortis aan een veel te lage prijs aan BNP Paribas. Bovendien vinden de aandeelhouders dat ze onterecht gepasseerd werden en dat hun toestemming nodig was om de activiteiten van Fortis te kunnen verkopen.

Die redenering werd echter niet gevolgd door De Tandt. Volgens haar verkeerde Fortis in een extreem moeilijke situatie en kon de regering niet aan de zijlijn blijven toekijken. “De overheid moest dat weekend ingrijpen voor de aandeelhouders, maar vooral voor de talrijke klanten van Fortis”, besluit de handelsrechter. Meer nog: de regering moest niet enkel dringend ingrijpen, daarvoor was ook geen toestemming nodig van de aandeelhouders.

Wat als je
wardeloze aandelen erft?
Lees meer

Slecht nieuws voor aandeelhouders…

De uitspraak van de Brusselse rechtbank van Koophandel is in eerste instantie slecht nieuws voor de aandeelhouders. Advocaat Michaël Modrikamen, die om de opschorting had gevraagd, liet alvast weten in beroep te gaan. De aandeelhouders kunnen wel nog een gewone gerechtelijke procedure opstarten, maar dat kan maanden of zelfs jaren in beslag nemen. Intussen gaat de integratie van Fortis en BNP Paribas gewoon door.

De aandeelhouders kunnen wel nog hopen op een verhoging van de verkoopprijs. Rechter De Tandt zal immers een comité van experts aanstellen die de financiële situatie van Fortis moeten doorlichten. “Daar hebben de aandeelhouders recht op”, klinkt het. Alleen lijkt het onwaarschijnlijk dat die commissie tot het besluit zal komen dat de verkoopprijs te laag was en dat die alsnog fors de hoogte in moet. Marktkenners wijzen er op dat Fortis aan de rand van de afgrond stond en dat er zich slechts één overnamekandidaat aanbood, met name BNP Paribas.

... maar goed nieuws voor spaarders

Voor de klanten en spaarders bij Fortis is de uitspraak wel relatief goed nieuws. Nu de overname stand houdt, verandert er voor hen niets. Met een opschorting van de overname daarentegen was de onzekerheid over de bank alleen maar toegenomen. BNP Paribas had zich dan kunnen terugtrekken waardoor Fortis weer op eigen benen had moeten staan. Door de onzekerheid die daardoor zou ontstaan, zouden volgens verschillende analisten de spaarders en bedrijven hun geld massaal kunnen terugtrekken. In dat geval stond de bank weer op de rand van de afgrond.

Dat scenario lijkt alvast van de baan. Volgens kenners kan enkel het comité van experts nog roet in het eten gooien door een hogere verkoopprijs op te leggen. Dat is echter weinig waarschijnlijk, aldus marktkenners.

Liveblog

De Tijd volgde de uitspraak over Fortis op de voet via een liveblog die je nog steeds kan nalezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud