Technische storing
Door een technisch probleem is het mogelijk dat u vandaag geen nieuwsbrief of servicemails ontvangt. Onze excuses hiervoor. We doen er alles aan om dit zo snel mogelijk recht te zetten.
Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat doen de spaarrentes na de zomer?

Spaarders kijken al geruime tijd uit naar hogere spaarrentes. Konden de zomermaanden soelaas brengen? En welke spaarrentes moeten we nu verwachten?
©istock

(netto) – Voor beleggers waren de zomermaanden een ware nachtmerrie. Europese aandelen verloren maar liefst 20 procent. Wie geen aandelen in portefeuille heeft, slaakt dan wel eens een zucht van opluchting in het besef dat het geld op de spaarrekening alvast veilig is. Toch valt ook daar weinig positief nieuws te rapen. Het verhaal klinkt intussen bekend in de oren: de Europese Centrale Bank houdt de rentes laag en dat weerspiegelt zich ook in de spaarrentes.

Credit Europe kondigde deze maand een verhoging van de spaarrente aan. De basisrente van de Top Interest spaarrekening blijft ongewijzigd op 1,25 procent maar de getrouwheidspremie stijgt wel van 0,5 naar 1,25 procent. AXA pakt dan weer uit met een voorlopig aanbod voor de Spaarplus-rekening. Die biedt een basisrente van 1,25 procent en een getrouwheidspremie van 1,5 procent aan. De actie loopt tot 31 oktober en geldt voor alle klanten die tijdens die periode zo'n rekening openen en er minstens 10.000 euro op storten.

Advertentie

Begin augustus kondigde Bank van De Post en OBK Bank dan weer een nieuwe renteverlaging aan. De basisrente van de spaarrekening van Bank van de Post bleef ongewijzigd op 1,25 procent, maar de getrouwheidspremie moest fel inleveren: van 1,25 naar 0,5 procent. Ook OBK koos voor een verlaging van de getrouwheidspremie op de Depo Fidelis-rekening (van 1,5 naar 1,4%).

Hoogste rente?

Een basisrente van 2 procent is het hoogst haalbare (in combinatie met een getrouwheidspremie van 0,5 procent). De getrouwheidsrekeningen (het grootste deel van de rente verwerft u pas na 1 jaar) hebben iets meer in petto: maximaal 2,8 procent. Voor beide soorten spaarrekeningen ligt het rendement lager dan de inflatie (3,6%). In reële termen maakt u dus verlies op uw spaarrekening omdat de consumptieprijzen sneller stijgen dan uw spaarcenten aangroeien.

De hoogste basisrentes
Spaarrekening
Basisrente
Getrouwheidspremie
Rabobank.be
1,90%   0,40%
Citibank Citigold, BKCP Excellence
1,80%   0,40%
Ethias Bank Spaarrekening PLUS
1,80%   0,50%
Paschi Tomorrow, BMPBtop
1,80%   0,55%
Fortuneo Plus
1,70%   0,45%
Bron: www.rentegids.be

De hoogste basisrentes

In zo’n scenario richten spaarders traditioneel hun blik op termijnrekeningen. Uw geld voor langere tijd blokkeren wordt meestal beloond met een hogere rente. Toch komt ook het rendement van geen enkele termijnrekening (na aftrek van 15 procent roerende voorheffing) uit boven de inflatie. Dat maakt het verschil tussen de rente van de beste getrouwheidsrekening met de meest rendabele termijnrekeningen veeleer beperkt. Voor een looptijd van 5 jaar biedt de hoogste termijnrekening 3,4 procent, op 8 jaar is dat 3,57 procent. Maar in ruil voor dat beperkte hogere rendement moet u uw spaarcenten wel meteen voor lange tijd vastklikken aan die relatief lage rentes, wat door de huidige economische omstandigheden niet aan te raden is.

Advertentie

De voorbije maand stuurden zowat alle banken de rentevergoeding op kasbons en termijnrekeningen lager. Bij de vier grootbanken (KBC, Dexia, BNP Paribas Fortis en ING) daalden de rentes op termijnrekeningen met 0,1 tot 0,45 procent afhankelijk van de looptijd.

Beterschap?

Van hogere spaarrentes hoeft u nog niet te dromen. De Europese Centrale Bank verhoogde dit jaar al twee keer haar belangrijkste rentetarieven, maar het effect op de spaarrentes was verwaarloosbaar. Verwacht werd dat de ECB dit jaar nog twee keer de rente zou verhogen, maar door de opflakkerende recessievrees is dat op korte termijn onwaarschijnlijk geworden. Bovendien kondigde de Federal Reserve aan om in Amerika de nulrente tot 2013 aan te houden, wat erop wijst dat het klimaat van lage rentes nog lang niet van de baan is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud