Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat voor de (kleine) Fortis-aandeelhouder?

Het is nog even wachten tegen 2014 voor een vergoeding als kleine Fortis-aandeelhouder. Maar de regering raakte het dit weekend eens over een regeling. Bedoeling is om de meerwaarden die de Fortis-deal met BNP-Paribas oplevert via een fonds te herverdelen. We zetten de voornaamste zaken op een rijtje.
Advertentie
  • Niet voor vennootschappen

Niet voor vennootschappen

  • Maximaal 5.000 aandelen
  • Enkel Belgen of EU-burgers

Wachten tot 2014

Elke couponhouder krijgt op 1 juli 2014 voor het eerst een deel van een fonds, opgericht door de FOD Financiën. Per coupon krijgt de aandeelhouder op die dag maximaal het verschil uitgekeerd tussen 10 euro, verminderd met de gemiddelde slotnotering van het Fortis-aandeel op de beurs 5 dagen na de hervatting van de notering. Die 10 euro is niet toevallig gekozen. Op 1 juli bedroeg de slotkoers van het Fortis-aandeel 9,94 euro. Daags voordien was dat 10,16 euro.

Coupon niet verhandelbaar, aandeel wel

De coupon blijft in het bezit van de aandeelhouder, ook al verkoopt die zijn Fortis-aandelen de komende weken op de beurs. Zaterdagochtend raakte reeds bekend dat de coupon niet verhandelbaar is. Verder noteert het Fortis-aandeel ook nog niet op maandag 13 oktober op de beurs. Het is nog even wachten op een nieuwe datum.

Stap naar je bank

Fortis-aandeelhouders die denken aanspraak te kunnen maken op de coupon, kunnen bij hun bank of de federale overheid terecht. De exacte procedure wordt later uit de doeken gedaan. Het is dus nog even wachten op communicatie van Fortis uit vooraleer concrete stappen te kunnen zetten.

Hoeveel komt er in Fonds?

De waarde van het fonds bestaat uit de meerwaarden en dividenden van de BNP Paribas-aandelen die de overheid in portefeuille heeft, min de investering van de overheid (9,4 miljard euro), de financieringsrente (4,11%), een risicopremie (2% per jaar) en eventueel een verlies van de overheid in de SPV (structureel portefeuille producten) van Fortis. De overheid sluit niet uit dat het fonds zelf ook een beursgenoteerd vehikel wordt. 'De regering zal de mogelijkheid van een beursnotering van de aandelen van dit fonds onderzoeken', meldt het persbericht.

Verdere acties?

Het ongenoegen blijft groot. Tal van beleggers(activisten) beginnen zich te roeren. Partijen als Deminor en advocatenkantoor Modrikamen lieten al weten na te gaan hoe ze de deal tussen Fortis en BNP Paribas kunnen aanvechten. Ze blijven er bij dat de belangen van de aandeelhouder niet behartigd werden. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud