Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke bank biedt vandaag de hoogste rente?

De Belgische spaarmarkt liet zich de voorbije maand samenvatten in één woord: stabiel. Dat betekent vooral dat spaarders niet moeten dromen van een hoger rendement voor hun spaarcenten. En daar lijkt niet meteen een einde aan te komen…
Advertentie
©iStock

(netto) – Veel beleggers zijn nog steeds aan het bekomen van een forse beurskater die ze de afgelopen 2 jaar opliepen. Dat wordt ook bevestigd door cijfers van het onderzoeksbureau GfK, dat het vermogen van de Europeanen in kaart bracht. Negen Belgen op de tien geven nog steeds de voorkeur aan financiële producten met een beperkt risico. Zo’n 93 procent houdt het nu op bankrekeningen, obligaties en levensverzekeringen. Het spaarboekje blijft de vaste waarde: één op de drie kiest voor het spaarboekje als er geld te beleggen is.

Stijgende inflatie

De populariteit van het spaarboekje vertaalt zich niet in hogere spaarrentes. Een basisrente van 2 procent is op dit ogenblik het hoogst haalbare, leert het overzicht op www.rentegids.be. Gemiddeld levert een Belgische spaarrekening nog een basisrente van 1,37 procent op. Ondertussen heeft de inflatie wel het hoogste peil bereikt in anderhalf jaar. De Belgische inflatie is in juni gestegen tot 2,46 procent, een maand eerder was dat nog 2,27 procent. De versnelling van de inflatie is een verrassing, want het Federaal Planbureau had een vertraging van 2,13 procent voorspeld.

Dat betekent dat op dit moment het nettospaarrendement negatief is. De spaaropbrengst wordt immers volledig opgevreten door de stijgende levenskosten. Voor een ontsporing van de inflatie moet niet meteen worden gevreesd, vindt Frank Lierman, hoofdeconoom van Dexia. “De verwachte vertraging van de economie zal een remmende factor zijn op de stijgende grondstoffenprijzen en op de loonstijgingen. Een inflatievoet tussen 1,5 en 2 procent is geenszins zorgwekkend omdat 2 procent de norm is die de ECB nastreeft voor prijsstabiliteit.”

Hoogste spaarrentes (bron: rentegids.be op 30/06/2010)

* Overzicht op basis van de hoogste basisrentes

Maximumrente

Dé hamvraag voor spaarders is of ze binnenkort weer hogere spaarrentes in het vizier krijgen. Voorlopig is dat nog niet het geval. Toonaangevend is de ECB-rente. Al sinds mei vorig jaar staat die op een historisch laag niveau van 1 procent om extra zuurstof te geven aan de economische groeimotor. Die rente is een van de bepalende factoren waarop banken zich baseren om hun spaarrentes te bepalen. Sinds ruim een jaar schroefden alle banken - ook de prijsbrekers - geleidelijk aan hun spaarrentes terug. De volgende banken verlaagden ook deze maand nog hun spaarrente.

  • Delta Lloyd Bank verlaagde de basisrente van 1,85 naar 1,60 procent. De getrouwheidspremie steeg wel van 0,4 naar 0,5 procent.
  • BKCP verlaagde de basisrente op de Excellence spaarrekening van 1,9 naar 1,8 procent. De getrouwheidspremie bleef ongewijzigd op 0,4 procent.
  • Bij AXA zakte de basisrente op de I-plus Welcome spaarrekening van 1,9 naar 1,8 procent. De getrouwheidspremie daalde tot 0,45 procent.

Een stijging van de ECB-rente zit er nog niet in. "De Europese Centrale Bank zal haar basisrente stabiel houden tot in het derde kwartaal van 2011 omdat de economie te kwetsbaar is voor een mogelijke monetaire verstrakking. De herstructurering in de financiële sector is nog volop aan de gang. Daarvoor is zowel een soepel monetair beleid nodig als een ruime liquiditeitenverstrekking", voorspelt Lierman. Voor spaarders belooft dat weinig beterschap. Sowieso blijft de maximale toegelaten spaarrente voor gereglementeerde spaarrekeningen zeker tot het einde van het jaar ongewijzigd op 3 procent. Die maximumrente is afhankelijk van de ECB-rente en wordt slechts 2 keer per jaar aangepast aan de ECB-rente: op 10 juni en op 10 december. Een ongewijzigde ECB-rente heeft ook een ongewijzigde maximale spaarrente tot gevolg.

DOE DE TEST: Welke spaarder bent u?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud