(netto/l'echo) - Op één maand tijd verlaagde de ECB haar basisrente van 4,25 naar 3,25 procent. Zo wordt lenen goedkoper en moet de economie worden aangezwengeld.
De renteverlaging is dan wel goed nieuws voor wie wil lenen, voor de houders van het spaarboekje lijken de hoge vergoedingen van de afgelopen maanden verleden tijd. Voor veel banken wordt het verschil tussen de (lage) basisrente van de ECB en de (hoge) spaarrente te groot, waardoor tal van banken vanaf 1 december minder gul worden voor spaarders. Welke banken verlagen de spaarrente?
KBC: van 4 naar 3 procent
KBC was de eerste bank die aankondigde haar spaarrente op al haar spaarboekjes vanaf 1 december te verlagen van 4 naar 3 procent. Ter compensatie gaat de aangroei- en getrouwheidspremie de hoogte in: van 0,01 naar 0,75 procent.
Fortis: van 1,75 naar 1,25 procent
Ook Fortisklanten met een traditionele spaarrekening moeten rekening houden met een lagere vergoeding. De basisrente daalt vanaf 1 december van 1,75 naar 1,25 procent. Net zoals bij KBC kunnen spaarders rekenen op een hogere aangroei- en getrouwheidspremie: die stijgt van 0,75 naar 1 procent.
De vergoeding van de online-spaarrekening blijft wel overeind: een maximale basisrente van 4,25 procent, een aangroeipremie van 1 procent en een getrouwheidspremie van 0,01 procent voor bedragen tot 250.000 euro.
ING: van 1,75 naar 1,25 procent
Ook bij grootbank ING moeten spaarders vanaf 1 december met minder tevreden zijn. De basisrente daalt tot 1,25 procent en de aangroeipremie wordt geschrapt. De getrouwheidspremie stijgt wel van 0,5 naar 1 procent.
De vergoeding voor de internetrekening (Lion Deposit) houdt wel stand. Internetspaarders kunnen nog steeds aanspraak maken op een basisrente van 4,25 procent en een getrouwheidspremie van 0,01 procent voor bedragen tot 100.000 euro. Boven de 100.000 euro krijg je een basisrente van 3,25 procent.
Dexia en Rabobank wachten af
Niet alle banken trekken hun basisrente naar beneden. Dexia behoudt (voorlopig) een basisrente van 1,75 procent op de traditionele spaarrekening maar "houdt de marktevolutie in de gaten".
Ook Rabobank houdt de boot nog even af en is niet meteen van plan de basisrente van 4,20 procent te verlagen. Toch gaat de Nederlandse bank er van uit dat een daling van de basisrente op lange termijn onhoudbaar is.
4,25 procent: hoelang nog?
Verschillende banken houden nog altijd vast aan de maximale basisrente van 4,25 procent. Toch is de kans groot dat ook die banken vroeg of laat hun rente naar beneden moeten trekken. Zo is de kans reëel dat de ECB nog verdere renteverlagingen doorvoert om de economie aan te zwengelen. Dat ook de vergoedingen van staatsobligaties van 1 jaar in juni fors daalden (van 4,67 procent naar 2,34 procent), is al een teken aan de wand.