Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welke banken verhogen basisrente al?

Nu de maximale basisrente op spaarboekjes wordt verhoogd tot 4,25 procent kondigen verschillende banken al aan de rente op hun spaarrekeningen op te trekken.

(netto/vrt) – Op dit moment mogen financiële instellingen maar 4 procent basisrente aanbieden. Vanaf 5 augustus mag daar 0,25 procent bovenop komen. Deutsche Bank, Keytrade, Argenta, Kaupthing, BKCP en ING zullen spaarders blij maken met de nieuwe maximale basisrente. ING doet dat wel enkel op haar online-spaarrekening. Sommige banken doen daar nog een beperkte getrouwheids- of aangroeipremie bovenop. Ook Rabobank.be zou vanaf 1 september haar vergoeding op spaarboekjes optrekken, weliswaar tot 4,2 procent.

KBC en Fortis houden voorlopig vast aan hun spaarrekeningen met een basisrente van vier procent.

Plafond

Vooral de kleinere banken waren vragende partij om de basisrente te verhogen. Zij waren de eersten om 4 procent basisrente aan te bieden waardoor de grootbanken onder druk werden gezet om hetzelfde te doen.

Minister van Financiën Didier Reynders liet eerder al weten de basisrente te willen verhogen naar 4,25 procent. Nu voegt hij de daad bij het woord en verschijnt het koninklijk besluit op 5 augustus. De maatregel wordt diezelfde dag van kracht.

Ook het plafond voor aangroei- en getrouwheidspremies stijgt mee. Die mogen maximaal de helft van de basisrente bedragen. Concreet gaat het om een stijging van 2 naar 2,12 procent.

"De kleine spaarder blijft verliezen"

Test-Aankoop vindt die verhogingen nog altijd onvoldoende. "De verhoging is beter dan niets, maar dit is een zeer magere geste. Kleinere banken zijn bereid om veel meer te geven dan die 4,25 procent. De inflatie loopt tegen de 6 procent. De kleine spaarder blijft dus verliezen op zijn spaarboekje", legt Ivo Mechels van Test-Aankoop uit aan de VRT.

Wie biedt wat?
De rentetarieven die op vandaag (1 augustus) nog van kracht zijn, vind je hier.
De komende dagen zal de rangchikking grondig wijzigen. Volg met onze nieuwsbrief of RSS-feed de situatie op de voet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud