Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke spaarboekjes bieden hoogste rendementen?

De rente op spaarboekjes blijft nog lang ultralaag. Wie op zoek gaat naar een prijsbreker en hogere rentes wil opstrijken, moet zijn spaargeld al voor minstens 12 maanden parkeren.
Advertentie

Vorige week klom de hoeveelheid schuldpapier met een negatief rendement boven 10.000 miljard dollar (8.929 miljard euro). De forse beurscorrectie eind vorig jaar en de vrees voor een economische groeivertraging duwen beleggers opnieuw naar veilig schuldpapier. De rente op Duitse overheidsobligaties dook weer onder nul.

De meerderheid van de spaarboekjes biedt al drie jaar lang de wettelijke minimumrente van 0,11 procent.

Bovendien besliste de Europese Centrale Bank begin maart het monetair beleid te versoepelen. Ze zal haar nulrentebeleid tot 2020 aanhouden. Dat betekent dat niet meteen een einde komt aan de ultralage rentes op spaarboekjes. De grote meerderheid van de Belgische spaarboekjes biedt intussen al drie jaar de wettelijke minimumrente van 0,11 procent.

Wie hogere rendementen zoekt, kan nog terecht bij enkele prijsbrekers, al is het goed uitkijken naar de samenstelling van de rente die ze bieden (zie tabel). De rente op een spaarboekje bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente geldt voor elke dag dat uw geld op de rekening staat. De getrouwheidspremie verwerft u pas als het geld minstens 12 maanden op de rekening staat.

Omdat de getrouwheidspremie bij de meeste prijsbrekers voor het gros van de rentevergoeding instaat, moet u uw spaargeld dus minstens 12 maanden laten staan om de hogere rente binnen te halen. Zo biedt de Fidelity-spaarrekening van MeDirect een totale rente van 0,85 procent. De getrouwheidspremie bedraagt 0,8 procent. De basisrente 0,05 procent. Ter vergelijking: de wettelijke minimumrente van 0,11 procent bestaat uit 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie.

©Mediafin

Uitzonderingen

Ook bij de andere prijsbrekers krijgt u pas een hogere rente als u trouw blijft aan de bank. Maar er zijn uitzonderingen. De basisrente op de Vision-rekening van Santander Consumer Bank bedraagt 0,3 procent. Vermeerderd met een getrouwheidspremie van 0,1 procent komt het totaal uit op 0,4 procent. Santander Consumer Bank maakt deel uit van Santander Consumer Finance, de consumentendivisie van de Spaanse bankenreus Banco Santander. Die divisie is al enkele jaren actief in Belgiƫ als een specialist in consumentenkredieten voor particulieren en bedrijven. Sinds 2017 focust de bank ook op de Belgische spaarmarkt.

Omdat de divisie wettelijk een Belgische instelling is, vallen de tegoeden van de klanten onder de Belgische depositogarantieregeling. Dat betekent dat de overheid tegoeden tot 100.000 euro per persoon en per bank beschermt. Die bescherming geldt ook voor de andere prijsbrekers in de tabel. De rekeningen van NIBC en Moneyou vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar ook daar ligt de drempel op 100.000 euro per persoon en per bank.

Maximumbedrag per maand

Behalve de spaarboekjes zonder voorwaarden zijn er ook die beperkingen koppelen aan een hoge rente. DB Saving Plan van Deutsche Bank is een voorbeeld. Die rekening biedt een basisrente van 0,6 procent en een getrouwheidspremie van 0,3 procent. Maar u kunt er niet meteen grote bedragen op storten. Er mag elke maand maximaal 500 euro bijkomen.

Ook andere banken hanteren die spaarformule. Onder meer Beobank (Step Up) en ING (Tempo Sparen) koppelen hogere rentes aan een maximumbedrag per maand. Het tegenovergestelde kan ook. Banca Monte Paschi Belgio, onlangs door de Italiaanse moedergroep verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Warburg Pincus, biedt een spaarboekje aan waarbij een minimumbedrag is vereist. Bij de rekening Roc is een bedrag van 100.000 euro vereist om een totale rente van 0,55 procent op te strijken. De rekening Fedelta garandeert een totale rente van 0,50 procent voor bedragen tussen 10.000 en 150.000 euro.

Niet-gereglementeerd

En dan zijn er nog de niet-gereglementeerde spaarboekjes. De rente die u daarop vergaart, is vanaf de eerste euro onderworpen aan 30 procent roerende voorheffing. Bij een gereglementeerd spaarboekje is voor 980 euro rente vrij van roerende voorheffing. Boven die drempel is er een roerende voorheffing van 15 procent.

Het Maltese spaarboekje Izola Bank Saver Account is een niet-gereglementeerde rekening met een brutorente van 0,60 procent. Dat komt neer op 0,42 procent netto.

Welke spaarrekening u ook kiest, geen enkele prijsbreker slaagt erin een rente te bieden die in de buurt komt van de inflatie. De Belgische inflatie klokte vorige maand af op 2,17 procent. Met spaarrentes van minder dan 1 procent resulteert elk spaarboekje dus nog altijd in een aanzienlijk verlies aan koopkracht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud