(netto/l'écho) – Het is al sinds september 2007 geleden dat de inflatie onder de 2 procent dook. Die daling komt niet onverwacht en is vooral het gevolg van de relatief lage olieprijs. Vorig jaar was het de olieprijs, die meermaals op recordhoogte stond, die de inflatie fors de hoogte induwde. Ook de dalende grondstofprijzen hebben een grote invloed op de inflatie. Daardoor daalde de inflatie van 2,32 procent in januari tot 1,93 procent vorige maand.
Ook de index van consumptieprijzen met 0,38 procent ging de hoogte in tegenover vorige maand. Vooral reizen naar het buitenland (+18 procent) en benzine (+0,1 procent) zijn verantwoordelijk voor de stijging. Ook bloemen, gsm's en een bezoek aan het restaurant werden licht duurder. Aardgas, elektriciteit en stookolie daarentegen werden goedkoper, net zoals groenten.
Korte of lange deflatie?
Dat de inflatie al geruime tijd naar beneden duikt, is geen geheim. Verwacht wordt dat de inflatie in juli en augustus ook negatief zal zijn… en dus omslaat in deflatie. Maar hoelang houdt de deflatie aan? "De inflatie wordt op dit moment vooral beïnvloed door de sombere economische situatie. Die is dus niet gekoppeld aan de energieprijzen, wel aan de werkloosheid. Die zorgt er immers voor dat het besteedbare inkomen kleiner wordt", zegt Ivan Van de Cloot, econoom van denktank Itinera. "Ik geloof niet dat de inflatie zich zal herpakken tegen het einde van het jaar, zoals het Planbureau voorspelt."
Lonen geïndexeerd?
Frank Lierman, chief economist van Dexia, is optimistischer: "De deflatie zal niet lang duren. Men gaat ervan uit dat de gezondheidsindex, die niet wordt beïnvloed door de energiefactuur, weer de hoogte ingaat tegen het einde van het jaar. Zelfs als de inflatie vertraagt, blijven de prijzen stijgen. Tegen het einde van het jaar wordt de spilindex waarschijnlijk overschreden." Dat zou betekenen dat de lonen worden geïndexeerd, de koopkracht stijgt en zo de consumptie de hoogte induwt.
Invloed op uw spaargeld
De kans is groot dat het rendement van uw spaargeld volgende week opnieuw een klap krijgt. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe renteverlaging aankondigt. Tussen oktober en november van vorig jaar verlaagde ze haar belangrijke rentetarief al van 4,25 procent naar 2 procent. Dat was voor tal van financiële instellingen het signaal om ook hun rentetarieven te verlagen. Momenteel is een rente van 2,5 procent niet slecht voor 'zekere producten' als een spaarrekening, termijnrekening of kasbon op minder dan 1 jaar.
Donderdag 5 maart 2009 spreekt de ECB zich alvast uit over een nieuwe renteaanpassing. Marktkenners gaan uit van een nieuwe rentedaling van 0,5 procent. Daarmee zou de belangrijkste rente van de ECB uitkomen op 1,5 procent. Ook een forsere daling van de rente behoort tot de mogelijkheden. Zo is de Duitser Axel Weber een invloedrijk lid van de raad van bestuur van de ECB, voorstander van een rentedaling van 1 procent.
Hoe groot de rentedaling ook zal zijn, de kans bestaat dat de financiële instellingen hun rentevergoedingen vlug zullen aanpassen en het rendement van uw spaargeld naar beneden halen. Positief is wel dat dat in principe een gunstige invloed heeft op leningen, maar jammer genoeg maakten de financiële instellingen lenen niet fors goedkoper na de voorbije rentedalingen.