Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Zwitserse banken lozen massaal Belgische zwartspaarders'

Zwitserse en Luxemburgse banken zijn volop bezig om hun klantenbestand uit te zuiveren. Zwartspaarders worden in groten getale aan de deur gezet, tenzij ze kunnen aantonen dat ze hun zwart geld aangegeven hebben bij de fiscus.
Advertentie
©Flip Franssen/Hollandse Hoogte

'Ik krijg hier wekelijks mensen over de vloer die door hun buitenlandse bank gedwongen worden om hun zwart geld te regulariseren of anders aan de deur gezet worden', zegt Michel Maus, fiscaal advocaat en professor aan de VUB in De Standaard. De Zwitserse en Luxemburgse banken zijn volop bezig om hun zwartspaarders te lozen. 'De internationale druk om gegevens uit te wisselen wordt almaar groter', zegt Maus. 'Het is duidelijk dat de speeltijd voorbij is en ze willen echt het risico niet lopen om betrapt te worden als een witwasmachine.'

De buitenlandse banken zuiveren hun klantenbestand op verschillende manieren uit, de ene al iets 'klantvriendelijker' dan de andere. In het beste geval wordt de cliƫnt uitgenodigd door de bank om klaarheid te scheppen over zijn vermogen. Lukte dat niet en wou de klant niet regulariseren, dan kreeg hij in eerste instantie nog de kans om zijn geld af te halen of over te schrijven naar een aandere rekeningen. Maar recent worden de rekeningen in sommige gevallen gewoon bevroren, getuigt een fiscaal advocaat.
    

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud