Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

10 weetjes over verhuur van studio's

Studio's verhuren kan u een aardig rendement opleveren. Houd dan wel rekening met de kwaliteit van de studio en de omgeving. Het typische doelpubliek van studio's zijn studenten of alleenstaanden. De nabijheid van openbaar vervoer, kantoren en horecazaken zijn daarbij essentieel.

(netto) - Een studio bestaat uit één ruimte met een aparte natte cel (badkamer en toilet). Een studio is geen studentenkamer. Bij studentenkamers zijn immers het toilet, bad/douche of de keuken in een gemeenschappelijke ruimte ondergebracht. Vaak is het verschil met een eenslaapkamerappartement niet groot.

1. Studio's zijn minder flexibel

De aankoopprijs wordt net zoals bij andere types vastgoed bepaald door de prijzen in de regio. Ook de kwaliteit is belangrijk. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de huurprijs die u kan vragen en hoe hoger het rendement. "Houd er wel rekening mee dat er bij studio's minder flexibiliteit is", zegt Philippe Janssens van vastgoedbureau Stadim. Een gebouw dat specifiek gebouwd is voor studio's, kan u moeilijk veranderen. Is een huis omgebouwd naar studio's, dan kan het relatief makkelijk weer in zijn oorspronkelijke functie hersteld worden. "Een appartement met twee slaapkamers kan u makkelijk indelen in twee studio's. Maar een studio kan u nooit ombouwen naar een tweeslaapkamerappartement. Eigenlijk koopt u beter twee studio's naast elkaar die de mogelijkheid geven om te combineren." Ook wat u aanbiedt, is belangrijk. Wilt u alleen de studio verhuren of een servicepakket aanbieden, met de schoonmaak van de studio erbij?

2. Huurprijs varieert

De ligging, de bewoonbare oppervlakte en het comfortniveau van de studio zullen de huurprijs bepalen. "Die 3 samen kunnen een enorme variëteit creëren", zegt Janssens. "De huurprijzen slaan soms zelfs naar het dubbele om. Je hebt studio's van 400 euro maar ook van 800 euro."

3. Hoge rotatie huurders

Het doelpubliek van studio's zijn vooral alleenstaanden en studenten. De rotatie van de huurders ligt vrij hoog aangezien het vaak om verhuur voor kortere termijn gaat. "Een typisch voorbeeld zijn expats die voor enkele maanden een studio willen huren of mensen die in het buitenland werken en hier een studio huren, om een verblijfplaats te hebben in de stad waar ze een officieel adres hebben en sociale bindingen." In universiteitsteden zoals Leuven en Gent, maar ook Antwerpen en Brussel zijn de huurders van studio's vaak studenten. "Dan spreken we over verhuur voor iets langere termijn. Vaak zijn het studenten die in hun tweede of derde jaar een studio huren en er hun hele studieperiode blijven wonen", zegt Janssens.

4. Ligging nóg belangrijker

Net zoals bij andere types vastgoed is de ligging belangrijk. Door de kortetermijnverhuur en het specifieke doelpubliek zijn de criteria wel anders. "De nabijheid van het station, denk aan de TGV in Antwerpen, of een kantorenmarkt zijn cruciaal voor alleenstaanden die professioneel actief zijn", zegt Janssens. "Voor expats die ergens drie maanden willen verblijven, is een studio dicht bij de Europese Gemeenschap of de haven van Antwerpen handig." Aangezien studio's zich vooral richten op alleenstaanden en studenten, is het aanbod van horecazaken en cultuur ook doorslaggevend."

5. Hoger rendement

"Met een studio moet u een huurrendement hebben dat 1 tot 1,5 procent hoger is dan een gelijkwaardig appartement", zegt Janssens. "Het is een investering waar er proportioneel veel meer in stenen zit, dus a priori moet dat een hoger brutohuurrendement geven." Opdat de verhuur van uw studio een goede investering wordt, moet uw studio bij het doelpubliek goed scoren en aantrekkelijk genoeg zijn voor een wisselend publiek. Ook de kwaliteit van de studio speelt een belangrijke rol. "Soms duwt men een paar studio's in een gebouw om aan het maximale aantal vierkante meter te raken, maar die bieden weinig 'joie de vivre'", zegt Janssens. "Je kan evengoed studio's hebben met een beperkte service."

6. Maximumtermijnen blijven gelden

Voor het huurcontract gelden maximumtermijnen. "Hoewel het bij studio's meestal om verhuur op korte termijn gaat, sluit dat niet uit dat de studio niet verhuurd kan worden onder het normale huurstelsel van 3-6-9 jaar." Voor wie daarbij ook nog diensten aanbiedt, ziet het er anders uit. "Als u een servicepakket aanbiedt van schoonmaak of het verversen van de lakens, dan zit u met een aparte overeenkomst, maar dat kan u niet van elkaar loskoppelen. U moet dat integreren in de huurovereenkomst."

7. Hou rekening met gemeenschappelijke kosten

Wanneer u één studio verhuurt, zit u automatisch in de situatie van mede-eigenaarschap. De koper wordt mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen, zoals de inkomhal, traphal, dak en terrassen. U moet dus rekening houden met kosten voor het onderhoud van de lift, de poetsvrouw, de conciërge, het licht, de gangen, enzovoort. Dan moet u ook deelnemen aan de algemene vergaderingen. "De situatie verandert bij gebouwen die ingedeeld zijn in studio's, maar waarvan het beheer uitbesteed wordt aan derden. Dat is in die markt meer vanzelfsprekend, maar het roomt natuurlijk een groot deel van uw rendement af", zegt Janssens.

8. Meer kosten dan bij appartement

De kosten voor een studio liggen iets hoger dan bij een traditioneel appartement. "Alles wat met de aankoop van toestellen te maken heeft, weegt proportioneel zwaarder door omdat het aantal vierkante meter veel kleiner is." Aangezien de eigenaar voor kortere termijn verhuurt, zal hij ook veel meer te maken hebben met de problematiek van herverhuren. Ook de kosten voor het beheer zullen een grotere rol spelen dan bijvoorbeeld bij een gewoon rijhuis. "De verschillende huurcontracten maken de administratie immers zwaarder", zegt Janssens. "Bij de verhuur van studio's krijgt u ook te maken met seizoenseffecten, denk maar aan studio's in de buurt van het station voor studenten of expats. U hebt dan veel kans dat de studio in de zomermaanden leeg zal staan."

9. Verbouwen doe je niet zomaar

Er is een vergunning nodig om het aantal woongelegenheden die bestemd zijn voor de huisvesting, te wijzigen. Die vergunning is nodig, ook al voert u geen enkel bouwwerk uit. "U moet ook voldoen aan de voorwaarden van de Vlaamse Wooncode. Die bepaalt aan welke kwaliteitsnormen een woning moet voldoen, zoals de oppervlakte van de woongedeelten, de sanitaire voorzieningen, de verwarmingsmogelijkheden, de infrastructuur, enzovoort", zegt Janssens.

10. Belastingen loeren om de hoek

De inkomsten uit uw vastgoed moet u in uw jaarlijkse belastingaangifte opnemen. De basishuur wordt op dezelfde manier belast als bij de verhuur van een appartement, op basis van het kadastraal inkomen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud