Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

5 hardnekkige mythes over geld

Iedereen heeft een mening over geld. Jammer genoeg worden daarbij steevast enkele hardnekkige mythes uit de kast gehaald.
Advertentie

(netto/investopedia) – Een loonsverhoging levert niets op, huren is weggegooid geld, duurder is altijd beter,… Het zijn slechts enkele ideeën over geld die wijdverspreid zijn? Maar kloppen ze ook echt? De volgende mythes willen we alvast de wereld uit helpen.

1. "Loonsverhoging brengt niet op"

Er wordt wel eens beweerd dat je bij een loonsverhoging soms netto minder overhoudt. Je inkomen zou in een hogere belastingschijf terecht komen en dus tegen een hoger tarief worden belast. Vaarwel loonsverhoging… of toch niet?

Je mag dan wel in een hogere belastingschijf terecht komen, dat hogere tarief geldt in het slechtste geval enkel voor de verhoging.  Het is dus niet omdat je laatste verdiende eurocent in een hogere belastingschijf valt, dat plots het hele inkomen tegen het hogere tarief wordt belast. Naarmate je inkomen toeneemt, hou je na belasting weliswaar minder over van je loonsverhoging, maar in totaliteit heb je altijd wel iets meer nettoloon. Dat is tenminste zo als je de loonsverhoging op jaarbasis, na de uiteindelijke belastingafrekening, beoordeelt.

2. "Duurder is ook beter"

Dure producten zijn niet altijd beter dan hun goedkope tegenhangers. Zo zijn de (goedkopere) generische medicijnen even doeltreffend als het geneesmiddel van een bekend – en daardoor duurder – merk. En natuurlijk is er vaak een verband tussen prijs en kwaliteit. Alleen verantwoordt het prijsverschil niet altijd het verschil in kwaliteit. Een chocoladereep van 3 euro is misschien wel lekkerder dan eentje van 1 euro. Maar of een reep van 10 euro zo veel beter zal smaken dan die van 3 euro, is nog iets anders.

3. "Huurgeld is weggegooid geld"

Wie jaren aan eens stuk netjes de huur heeft betaald, krijgt daarvoor op het einde van de rit niets wezenlijks in handen. Weggesmeten geld dus, zo luidt de redenering. Alleen geldt hetzelfde voor een heleboel producten waarvoor we veelvuldig in de portemonnee tasten. Denk maar aan voeding of brandstof. Eens opgeconsumeerd, blijf je met lage handen achter.

Trouwens, volgens dezelfde redenering gooien ook huiseigenaars een deel van hun geld weg (denk maar aan de intrest die je maandelijks moet afdragen aan de bank). Wie bijvoorbeeld een lening van 200.000 euro afsluit voor 20 jaar aan 5 procent, zal op het einde van de rit bijna 114.000 euro aan intresten hebben betaald.

4. "Vastgoed vermindert nooit in waarde"

Sommigen beschouwen vastgoed als een gouden koe die altijd geld zal opleveren. Maar net zoals alle investeringen kan vastgoed in waarde verminderen. In landen als Denemarken, Ierland, Groot-Brittannïe, Duitsland en de Verenigde Staten is al een echte vastgoedcrisis aan de gang met prijsdalingen tot 16 procent.

5. "Aan belastingen verlies je altijd"

Iedereen moet belastingen betalen, maar door je belastingaangifte optimaal in te vullen kan je toch nog een aanzienlijk bedrag besparen. Zo worden heel wat energiebesparende investeringen voor een groot deel terugbetaald door de fiscus en krijg je belastingkorting voor investeringen tegen diefstal en brand. Ook pensioensparen, dienstencheques of zelfs de kosten voor de kinderoppas zijn goed voor een forse besparing op je belastingaangifte

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud