Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

'57 procent Belgen kan niet zonder woonbonus'

Een woning verwerven voor een Belg wordt steeds moeilijker. 57 procent zou zonder woonbonus geen eigen woning bouwen of kopen. Een op de twee Belgen koopt een bestaande woning omdat eigen nieuwbouw niet langer haalbaar is. Het droomhuis dat men wil, is voor twee derden niet haalbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Reynaers Aluminium naar aanleiding van Batibouw.
Batibouw 2013 - Foto Belga ©BELGA

Ruim een op de twee Belgen droomt ervan een eigen woning te bouwen. Deze droom wordt echter voor amper een op de vijf werkelijkheid. Omdat bouwgronden schaars en duur zijn en de btw op nieuwbouw 21 procent bedraagt, koopt de meerderheid een bestaande instapklare woning.

Bijna tweederde van de ondervraagden stelt zich qua woning met minder tevreden dan wat men optimaal zou willen (op het vlak van type woning, oppervlakte, afwerking, comfort). Voor een groot deel van de Belgen die een eigen woning willen, betekent dit in de eerste plaats dat zij zich tevreden moeten stellen met de aankoop van een bestaande woning in plaats van er zelf een nieuwe te bouwen.

Advertentie

De verlaging van de btw naar 6 procent is de meest geliefde steunmaatregel. Op de tweede plaats komt de woonbonus. Een op de twee Belgen die een eigen woning kopen of bouwen zeggen dat enkel te kunnen als deze hypothecaire aftrek behouden blijft.

Eigen concept

De mogelijkheid tot realisatie van eigen concept en plan is de voornaamste reden waarom men kiest om zelf te bouwen. De top vijf wordt verder gevormd door duurzaamheid, comfort, nieuwste materialen en technieken en een goed te controleren budget.

De voornaamste reden voor de aankoop van de woning is de 6 procent btw. Dan volgen de mogelijkheid de werken te spreiden in de tijd, de mogelijkheid om werken zelf uit te voeren, de aantrekkelijke verhouding prijs/oppervlakte en het feit dat een bestaande woning meer charme heeft.

Niet minder dan 57 procent van de Belgen met concrete plannen voor het bouwen van een eigen woning of de aankoop van een bestaande woning zegt dit niet te (kunnen) doen zonder de woonbonus. De meerderheid van de Belgen die een eigen woning willen (67 procent), vinden overigens dat de overheid te weinig doet.

Uit de studie van Reynaers blijkt dat de top drie van meest gevraagde steunmaatregelen door de overheid het algemeen verlagen is van de btw naar 6 procent, het behoud van de woonbonus en een fiscale aftrek voor leningen voor investeringen in energiebesparende maatregelen. Alle andere premies en belastingverlagingen voor specifieke ingrepen staan in de schaduw van deze maatregelen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.