Appartementen en bouwgrond op record

©jdb

De woningprijzen zijn in de eerste zes maanden van dit jaar blijven stijgen. Vooral appartementen (+2,9 procent) en bouwgronden (+5,1 procent) werden duurder. Die zitten op recordprijzen. De gemiddelde prijsstijgingen liggen wel lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers van FOD Economie.

De gemiddelde prijzen voor woningen  in België kenden  in 2009 hun eerste daling in een kwarteeuw. Vanaf 2010 zijn ze opnieuw gaan stijgen. Deze trend blijft intact in de eerste helft van 2013, maar de prijsstijgingen liggen  wel lager dan het jaar voordien. Ze liggen wel nog steeds boven het gemiddeld inflatiepeil (die is gedaald in vergelijking met een jaar eerder). Vastgoed bleef dus ook het voorbije jaar waardevast.

De statistieken zijn gebaseerd op gegevens afkomstig van de FOD Financiën en betreffen de verkopen die onderworpen zijn aan het stelsel van registratierechten. De datum van de akte is bepalend, niet de daling van de ondertekening van de verkoopsovereenkomst ('compromis') een viertal maanden voordien.

In onderstaande grafiek ziet u de evolutie in heel België. Die maskeert echter de verschillen tussen de gewesten. De evoluties voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel vindt u verderop in het artikel, eveneens in grafieken, terug.

De evolutie van de vastgoedprijzen in België

In het tweede kwartaal van 2013 lijkt de prijsstijging bij woonhuizen en villa’s stil te vallen. Bij de appartementen en bouwgronden blijft de gemiddelde prijs stijgen.

Interactieve kaart van de vastgoedprijzen in België: klik hier.

Voor appartementen is er sprake van een systematische prijsstijging. Tijdens zeven van de acht laatste kwartalen was er sprake van een prijsstijging ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Een appartement (209.450 euro) en een bouwgrond (112,4 euro:m²) kostten nooit meer dan in het tweede kwartaal van 2013. Kwartaalcijfers zijn evenwel te volatiel om daar verregaande conclusies aan te hechten.

Vlaanderen

De evolutie van de vastgoedprijzen in Vlaanderen

Zowel appartementen als bouwgronden Vlaanderen noteerden in het tweede kwartaal tegen historische recordprijzen.

De goedkoopste provincie was Limburg, waar je gemiddeld 182.123 euro betaalde voor een gewoon woonhuis. In Vlaams-Brabant zijn ze het duurst (244.878 euro). De goedkoopste gemeente is Mesen, waar je gemiddeld 118.417 euro neertelde voor een gewoon woonhuis. Het duurst is de gemeente Wezembeek-Oppem, met gemiddeld 365.269 euro.

In Limburg daalden zowel de prijzen van villa’s (-5,0 procent), appartementen (-1,4 procent) en bouwgronden (-5,2 procent). Enkel gewone huizen (+0,7 procent) dalen niet.

Wallonië

De evolutie van de vastgoedprijzen in Wallonië

Met uitzondering van villa’s (die evenveel duurder) worden zijn de prijzen in Vlaanderen sneller gestegen dan Wallonië.

De goedkoopste provincie voor gewone woonhuizen is er Henegouwen, met gemiddeld 122.538 euro. Waals-Brabant is de duurste provincie, met gemiddeld 245.457 euro voor een woonhuis. De duurste gemeente is Terhulpen (385.864 euro) en de goedkoopste gemeente is Quaregnon, met een gemiddelde prijs van 86.974 euro voor een woonhuis.

Brussel

De evolutie van de vastgoedprijzen in Brussel

Bouwgronden zijn in Brussel zo schaars dan het cijfer van de prijsevolutie van bouwgrond eigenlijk weinig zegt.

De goedkoopste gemeente is Sint-Jans-Molenbeek, waar je gemiddeld 247.212 euro neertelde voor een gewoon woonhuis. Het duurst is de gemeente Elsene, met gemiddeld 561.731 euro.

Zaterdag 31 augustus bij De Tijd: Vastgoedgids

Schud uw spaargeld wakker met verhuurappartementen, garages, serviceflats, studentenkamers, hotelkamers...

Hoeveel is uw woning waard? Alle prijzen van huizen, villa's, appartementen en bouwgronden (update september 2013)

  • Appartement verhuren: lust of last?
  • Tweede verblijf: puur genieten of rendementsmachine?
  • Kleine bedragen, grote winsten: wat levert investeren in bakstenen op?

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect