Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belgische woningprijzen houden internationaal goed stand

De Belgische woningprijzen stegen in het derde kwartaal van 2013 met 0,7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In de EU was er daling van 0,7 procent en in de eurozone een daling van 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.
Advertentie
Foto: Lex Van Lieshout ©ANP XTRA

Nu het iets beter gaat met de Europese economie, bodemt de daling van de woningprijzen kwartaal na kwartaal verder uit. In het eerste kwartaal van 2013 was nog sprake van een terugval van de gemiddelde woningprijs in de EU met 1,7 procent tegen dezelfde periode een jaar eerder. In de eurozone was dat toen nog een daling van 2,6 procent. (klik op grafiek voor vergroting)

Het herstel van de prijzen is nog opvallender wanneer men het derde kwartaal van 2013 vergelijkt met het voorafgaande kwartaal. In die periode stegen de prijzen met 1,7 procent in België, 0,7 procent in de EU en 0,6 procent in de eurozone. Opeenvolgende kwartalen vergelijken geeft evenwel meer kans op een veel grotere volatiliteit dan een jaar-op-jaarvergelijking.

De trend belet niet dat er belangrijke verschillen blijven bestaan tussen landen.

In vergelijking met een jaar eerder waren er belangrijke prijsstijgingen in Estland (+11,1%), Luxemburg (+6,5%), Letland (+6,2%), Zweden (+5,8%), Ierland (+3,5%) en het VK (+3,6%).

De grootste prijsdalingen werden genoteerd in Kroatië (-16,9%), Cyprus (-8%), Spanje (-6,4%), Slovenië (-6%) en Italië (-5,3%).

De prijsevolutie in onze buurlanden is verdeeld. Tegenover de sterke prijsstijgingen in Luxemburg en het VK in het derde kwartaal staan prijsdalingen in Nederland (-3,3%) en Frankrijk (-1,4%). In Duitsland is er ook een prijsstijging (+3,8%). Het zijn wel maar cijfers voor het eerste kwartaal, recentere zijn er niet.

Op de gegevens van Eurostat wordt een reeks kwalitatieve correcties doorgevoerd opdat ze gemakkelijker vergelijkbaar zijn. Ze verschillen voor België mede daarom van de prijzen van de Nationale Bank, de federale overheidsdienst Economie, de notarissen en de grote vastgoedmakelaarsketens (ERA, Century21, Trevi).

Alle recente cijfers van deze verschillende bronnen bevestigen evenwel dat de Belgische woningprijzen goed overeind bleven in 2013 en dat vastgoed in België ook het voorbije jaar waardevast bleef.

Een panel van 14 experts geraadpleegd door De Tijd in december ging voor de Belgische markt uit van vrij stabiele vastgoedprijzen, met -0,4 procent voor gewone huizen, +0,6 procent voor appartementen en +1 procent voor gronden. Enkel de prijzen van villa's (-3,3%) kunnen bij een inflatie van 1,1 procent niet waardevast worden genoemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud