Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

De onzekere toekomst voor woonkredieten met vaste rente

Belgische banken uiten hun ongenoegen over de nieuwe regels die momenteel besproken worden in het Basel-comité. Die regels zouden tot gevolg kunnen hebben dat banken niet langer woonkredieten met vaste rente aanbieden.
Advertentie
©ANP XTRA

De aanleiding voor de onrust zijn de lopende besprekingen in het Basel-comité, de internationale instantie die waakt over de soliditeit van de banksector in een groot deel van de wereld. Om de banken er weer bovenop te helpen en een herhaling van de "systemische" faillissementen in 2007 te voorkomen, blijven de regelgevers sleutelen aan regels die erop gericht zijn de situatie van de banken te verstevigen. Het gaat dan vooral om eisen over de eigen middelen en de risico-evaluatie.

Bij de voorstellen die momenteel op tafel liggen, is er een voorstel dat bij de banken in het verkeerde keelgat geschoten is. Daarbij is het de bedoeling de theoretische looptijd van de spaardeposito’s (spaar- en zichtrekeningen) te beperken tot bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. In een brief aan het Basel-Comité stellen de Duitse, Franse, Japanse en Belgische bankenfederaties dat de eventuele invoering van deze nieuwe regels 'de capaciteit van de banken om vastrentende hypothecaire leningen toe te kennen in gevaar' zou brengen, meldt de Franse zakenkrant 'Les Echos'.

Zowel in Frankrijk als in België wordt het overgrote deel van de woonkredieten afgesloten tegen een vaste rentevoet, wat ontegensprekelijk een ondersteunende en stabiliserende invloed heeft op de vastgoedmarkt. In Spanje of de VS wordt met variabele rentevoeten gewerkt, wat de financiële crisis heeft bespoedigd.

Vraagteken

Niet iedereen gelooft echter dat de banken effectief zwaar getroffen zouden worden door de maatregel. In België ligt de theoretische looptijd van de spaardeposito’s al op 2 jaar voor spaartegoeden en 5 jaar voor zichtrekeningen, wat inhoudt dat de nieuwe regels die voorgesteld worden geen enorm verschil zouden maken in het geheel van verplichtingen dat aan de sector wordt opgelegd.

Bovendien menen sommige sectorspecialisten dat banken zich tegen de schommelingen van de rentevoeten evengoed kunnen indekken met zogenaamde swapcontracten. Het nadeel hiervan zou wel zijn dat de kosten van deze bijkomende dekking zouden wegen op het rendement van de banken.

Behalve het beperken van de vastrentende leningen, zouden de banken ook in de verleiding kunnen komen de prijs van de leningen te verhogen (hogere rentevoeten) als compensatie voor de bijkomende kosten. Of hun schuldvorderingen verhandelbaar te maken om ze uit hun balans te halen.

Mogelijkheden genoeg dus die de vastgoedmarkt, die volgens tal van internationale rapporten al overgewaardeerd is, nog kwetsbaarder kunnen maken en zelfs kunnen leiden tot het op grote schaal ineenzakken van de prijzen.  Een verhaal dat dus ongetwijfeld wordt vervolgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud