netto

Droomhuis te koop, maar hoelang al?

Hoelang staat het huis dat u wilt kopen, al te koop? Is de vraagprijs al verlaagd (en hoe vaak)? De geschiedenis van een vastgoedzoekertje kan nuttig zijn als u wilt onderhandelen over een transactie.

10 beginnersfouten bij
het kopen van een huis
Lees meer

(netto) - Te koop: villa in Oud-Heverlee met 4 slaapkamers, moderne keuken met Amerikaanse koelkast,
2 badkamers, 2 garages, kelder, living met vloer in natuursteen, terrein van 13 are. Vraagprijs: 525.000 euro. Te koop: appartement in Antwerpen, 80 vierkante meter, op de eerste verdieping, volledig gerenoveerd, 60.000 euro. Meer info en foto's op aanvraag.

Wat een kans! U zoekt al maanden naar uw droomwoning en deze keer zal u dit buitenkansje niet aan uw neus laten voorbijgaan. U trekt uw stoute schoenen aan, maakt een afspraak om de woning te bezichtingen en bent al helemaal klaar om te onderhandelen met de verkoper. Wacht even, niet zo snel. Vooraleer u een woning koopt, bezoekt u er best eerst een aantal 'om te oefenen'. Zo kan u beter vergelijken, hebt u een beter beeld van de actuele vraagrpijzen en kan u inschatten welke punten voor u cruciaal zijn en welke slechts bjizaak. 

Geschiedenis van een pand dat te koop staat

Maar vooraleer u onderhandelt en knopen doorhakt, moet u ook de achtergrond van het pand kennen. Hoelang staat de villa al te koop? Is de vraagprijs al eens verlaagd? Of misschien zelfs verhoogd? Hoe vaak is de vraagprijs al aangepast? Wie weet blijkt wel dat de villa in Oud-Heverlee al anderhalf jaar te koop staat en dat de verkoper zijn prijs al meerdere keren heeft moeten verlagen.

Neem het voorbeeld van deze villa in La Hulpe:

  • 06/06/2008: 429.000 euro
  • 22/10/2008: 399.500 euro (-6,9%)
  • 16/11/2008: 349.000 euro (-12,6%)

Die gedetailleerde informatie vindt u gratis op Immotrace. U vindt er interessante achtergrondinformatie die u kan helpen om een correcte prijs te bieden. U zal immers op een andere manier bieden op een woning die 9 maanden te koop staat dan op een woning die 2 weken geleden op de markt kwam. De website houdt de geschiedenis van een zoekertje bij op de vastgoedwebsites, zoals immoweb, vlanimmo, immoscan, immotransit, athome, vitrine en immovast. De verkopers zijn meestal niet erg tevreden met het feit dat de duurtijd en de prijsverlagingen zo te grabbel gegooid worden.

In de praktijk

De achtergrond van een zoekertje dat uw aandacht trekt, nagaan is zeer eenvoudig. U surft naar Immotrace, u selecteert de site waarop u het zoekertje zag en voert de oudste referentiecode in.

Vastgoedgids 2009

Wilt u weten wat de waarde is van huizen, appartementen en bouwgronden in uw streek of gemeente? Lees dan op zaterdag 2 mei de Grote Vastgoedgids 2009 van De Tijd/Netto. Daarin vindt u uitgebreide analyses van alle trends op de Belgische vastgoedmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect