Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Eén op vijf zelfstandigen botst op njet voor woonkrediet

Banken zijn niet altijd happig om een woonkrediet te verschaffen aan zelfstandigen, zeker als hun zaak nog niet lang bestaat, hoe goed ze ook draait. Eén op de vijf zelfstandigen krijgt geen woonkrediet.
Alle publiciteit voor woonkredieten ten spijt, haken banken af om een lening te verschaffen aan zelfstandigen die nog geen jaar of drie (goed) bezig zijn. ©Lieven Van Assche

De makelaarsgroep Century21 analyseerde alle verkopen via haar ruim 180 kantoren, en ook de bijna-verkopen die afsprongen omdat de kandidaat-koper geen woonkrediet kreeg. Ze besluit dat één op de vijf zelfstandigen door het njet van de banken geen privéwoning kan kopen.

Vooral jonge starters zijn slecht af. Ook al leveren ze een eigen inbreng van 20 procent, dan nog zeggen heel wat banken vaak ‘neen’. Wie drie jaar of minder actief is als zelfstandige, maakt nauwelijks kans.

De voornaamste reden die zelfstandigen - starters op kop - te horen krijgen van de banken, is dat ze een groter risico nemen bij zelfstandigen en meer zekerheid willen. Maar ook al kunnen ze goede bedrijfsresultaten voorleggen of een behoorlijk stuk eigen kapitaal inbrengen, de aankoop van een eigen woning is voor zelfstandigen vaak problematisch.

'Wie in de horeca of detailhandel werkt, heeft het nog moeilijker. Jonge zelfstandigen gaan dan bij kleinere banken aankloppen. Als ze dan uiteindelijk toch een lening krijgen, is dat vaak tegen een hogere rentevoet dan voor doorsnee ontleners', merkt Isabelle Vermeir, operationeel directeur Century 21 Benelux. Ze haalt het voorbeeld aan van een jonge huisarts en een jong paar met een bloeiende maar vrij recent gestarte horecazaak, die geen privéwoning konden kopen.

Vlaamse zelfstandigen die op een njet stoten van de banken, gaan in drie op de vier gevallen op zoek naar een woning uit een lagere prijscategorie. Daarvoor moeten ze dan een lager bedrag ontlenen, wat hun ‘kansen’ vergroot. De rest gaat huren of bergt zijn verhuisplannen op. In Wallonië haakt de helft af na slecht nieuws bij zijn of haar financiële instelling.

'Onbegrijpelijk', vindt de zelfstandigenorganisatie NSZ de situatie. 'Alsof je als werknemer altijd zeker bent van je baan en je niet werkloos zou kunnen worden. Door zo’n houding aan te nemen, riskeren de banken het ondernemerschap en de daaruit vloeiende aangroei van banen teniet te doen. Mensen die nu een zelfstandige activiteit zouden willen uitbouwen, maar berichten te horen krijgen dat een woonlening dan absoluut geen evidentie wordt, zullen tweemaal nadenken.'

De ondernemersorganisatie volgt de oproep van Century21 om dit probleem op te volgen en zal het aankaarten bij de federale regering, die binnenkort de kredietwet evalueert, en Febelfin, de sectorfederatie van de banken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud