netto

Elektriciteit opwekken met uw eigen windmolen?

Kleine particuliere windmolens doen binnenkort hun intrede op de Belgische markt. Loont het de moeite er een in uw tuin of op het dak van uw woning te plaatsen?

(netto) - De overheid moedigt energiebesparende investeringen aan. De groene revolutie is in gang gezet en de vooruitgang is niet te stoppen. Particuliere windmolens zullen weldra in ons landschap opduiken. En niet alleen op het platteland. Begin 2010 zal het Franse bedrijf Windeo kleine windmolens voor particulieren, kmo's en woongroepen op de Belgische markt brengen.

Mag u eender waar een windmolen plaatsen? Loont het de moeite? Hoeveel moet u investeren? Hoeveel elektriciteit kan u zo opwekken?

Loïc Pequignot, voorzitter van Windeo, legt uit: "In feite moet u omgekeerd redeneren. Opdat de plaatsing van een windmolen rendabel zou zijn, moeten vooraf enkele factoren onderzocht worden: het verbruik van de klant, het soort abonnement dat hij heeft afgesloten, het gebruik van elektriciteit, de isolatie van de woning en de plaats." In theorie kan een particuliere windmolen eender waar geplaatst worden. Dat kan zelfs in een klassieke, kleine gezinswoning van 150 vierkante meter, met tuin, in een verkaveling.

Met een particuliere windmolen kan u voorzien in 50 tot 100 procent van uw energiebehoefte. Afhankelijk van de capaciteit, zal de molen tussen 5.000 en 30.000 kilowattuur per jaar produceren. Afhankelijk van het vermogen van de machine, dat schommelt van 1 tot 20 kilowatt, betaalt u tussen 12.500 en 50.000 euro (in die prijs is alles inbegrepen: plaatsing, in productiestelling, garantie van 5 jaar). Het blijft dus een grote investering.

Er gelden wel enkele voorwaarden en vereisten opdat de investering haalbaar en rendabel zou zijn.

Grootte van de tuin

"Een tuin van minder dan 500 vierkante meter is echt klein. U moet toch rekening houden met een mast van 12 meter hoog en wieken met naar gelang van het model een lengte van 1,5 tot 4 meter", zegt de bestuurder van Windeo.

Wind

De weersomstandigheden en de statistieken moeten gunstig zijn. De windmolen moet idealiter aan sterke en regelmatige wind blootgesteld staan. Om rendabel te zijn, moet de windmolen op een mast van 10 of 12 meter geplaatst worden. Maar op een mast van 24 meter, en afhankelijk van de plaatsing daarvan, zal de molen uiteraard 30 tot 100 procent meer energie produceren...

"Wij kunnen een theoretische simulatie van de wind maken. Op basis daarvan kunnen we dan de investeringsinspanning bepalen die noodzakelijk is om tot het gewenste vermogen te komen", zegt Loïc Pequignot.

Plaats

"De technologie evolueert erg snel. Door de ‘verticale’ technologie (een windmolen die rond zijn mast draait) kunnen die toestellen gemakkelijker achteraan in de tuin geplaatst worden, of op het dak van een woning of van een gebouw als er geen tuin is of als die te klein is."

Bouwaanvraag

In België is voor de plaatsing van een particuliere windmolen een bouwaanvraag vereist. "Maar die wordt relatief gemakkelijk verkregen", verzekert de optimistische Pequignot. "De trein van de hernieuwbare energie is in gang gezet en zal niet stoppen. De doelstellingen zijn ambitieus. De verschillende overheden zullen die vorm van energie moeten aanmoedigen en vergemakkelijken." Sommige landen bieden al erg interessante stimuli. "In Italië bedraagt de subsidie 35 cent per kilowattuur (!). Dat is 5 keer meer dan het Franse tarief en 4 keer meer dan het tarief dat in België wordt toegepast. Portugal en Ierland gaan dezelfde weg op.

Rekening houdend met de kostprijs van het elektriciteitstransport – een van de voornaamste problemen – is het idee om elektriciteit op te wekken op de plaats waar ze wordt verbruikt, verleidelijk en niet meer dan logisch", vervolgt hij.

2 soorten windmolens:

 • Op een horizontale as
  - Maximale efficiëntie in open landbouwgebieden
  - Worden gemonteerd op een mast van 11 tot 20 meter
  - Een nominale productie van 2 tot 20 kilowatt (dat is 3.000 tot 40.000 kilowattuur per jaar)
 • Op een verticale as
  - Maximale efficiëntie in zones met variabele of hevige wind
  - Modern design aangepast aan stedelijke en voorstedelijke omgevingen
  - Nominale productie van 1 tot 6 kilowatt (2.500 tot 15.000 kilowattuur per jaar) naar gelang van de performantie en de windzones

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content