Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Gemiddelde huizenprijs op record van 243.344 euro

In het derde kwartaal bereikte ook het aantal vastgoedtransacties een record.
Advertentie
In Vlaanderen steeg de prijs van een woonhuis met 2,4 procent tot 270.389 euro. ©BELGA

Zowel voor België, Vlaanderen als Wallonië stond de gemiddelde prijs van een woonhuis op het hoogste niveau ooit. Dat blijkt uit de Notarisbarometer, die het aantal vastgoedtransacties en gemiddelde prijzen van verkocht vastgoed in België bijhoudt.

Woonhuizen

In het derde kwartaal werd voor een woonhuis gemiddeld 243.344 euro betaald. Dat is 1,7 procent meer dan in het tweede kwartaal. ‘Na een daling van de gemiddelde prijs van woonhuizen in het eerste trimester van dit jaar, noteren we stijgingen in het tweede en het derde trimester. We zien dezelfde trend in de drie regio’s’, zegt notaris Bart van Opstal, de woordvoerder van notaris.be.

In Vlaanderen kostte een woonhuis gemiddeld 270.389 euro (+2,4%), in Brussel 441.865 EUR (+1,7%) en in Wallonië 184.155 EUR (+0,3%).

Evolutie van de gemiddelde huizenprijzen (T3 2017 versus de gemiddelde prijs van 2016). ©Notaris.be

Appartementen

De appartementsprijzen bleven in vergelijking met het tweede kwartaal nagenoeg onveranderd, met een gemiddelde prijs van 218.294 euro.

‘Net als bij de woonhuizen, blijven de prijzen voor appartementen hoog. Gemiddeld ligt de prijs voor een appartement 15.000 tot 20.000 euro hoger dan in 2012’, zegt van Opstal.

Drukke zomer

In de zomermaanden is het traditioneel wat rustiger op de vastgoedmarkt, maar dit jaar hebben de notariskantoren een drukke zomer achter de rug. ‘Dit was het drukste derde trimester van de afgelopen tien jaar’, zegt van Opstal.

Het aantal vastgoedtransacties steeg in alle regio’s in vergelijking met het derde trimester van 2016: +5,7 procent in Brussel, +2,5 procent in Vlaanderen en +3,7 procent in Wallonië.

Steeds meer beleggers

Een andere opvallende vaststelling is dat ook dit trimester beleggers actiever zijn geworden op de vastgoedmarkt. Er wordt meer gekocht zonder een beroep te doen op een krediet.

Het aantal hypothecaire kredieten voor een aankoop daalde het afgelopen trimester met 4,1 procent, maar kende wel een lichte stijging van 1,8 procent in vergelijking met het derde trimester van 2016.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud