Homans wil huurwaarborg bij bank vervangen door lening bij overheid

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). ©BELGA

10 jaar nadat het systeem werd ingevoerd, wil Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) het systeem waarbij een huurder de waarborg kan lenen bij de bank afschaffen.

In de plaats wil ze een huurwaarborglening invoeren waarbij de Vlaamse overheid 90 procent van de waarborg voorschiet. 

Een kwart van de huurders is niet in staat een huurwaarborg van 2 maanden huur zelf integraal op een geblokkeerde bankrekening te storten. Om dat probleem te verhelpen, werd in 2007 naast de OCMW-waarborg het systeem van de bankwaarborg in het leven geroepen. 

Huurders kunnen daarvoor aankloppen bij de bank waar zij hun loon of uitkering laten storten en de bank is wettelijk verplicht die bankwaarborg toe te staan, zelfs als de huurder niet kredietwaardig is. De bank garandeert het totale bedrag van de waarborg op het moment dat het huurcontract wordt afgesloten en de huurder moet binnen de 3 jaar dit bedrag ‘bij elkaar sparen’.

De bank ‘leent’ het bedrag van de huurwaarborg dus als het ware aan de huurder, zonder dat ze daarvoor rente mag aanrekenen. Vanaf het moment dat de huurder de volledige som heeft samengesteld, moet de bank wel rente toekennen op deze waarborg.

Niemand fan

Maar veel succes kent de bankwaarborg niet.

Huurders zijn zelden vragende partij omdat ze dan een hogere waarborg van 3 maanden huur moeten geven.

Verhuurders van hun kant weren vaak huurders die deze waarborg nodig hebben, omdat ze ook betalingsproblemen vrezen voor de maandelijkse huur.

De banken tot slot zijn evenmin fan, omdat zij geen rente mogen vragen op het bedrag van de waarborg dat zij moeten voorschieten aan de huurder. Om de vraag naar het product af te remmen, rekenen ze er hoge dossierkosten voor aan, waardoor de beoogde doelgroep de facto wordt uitgesloten. 

308 euro
Een huurwaarborgrekening kost bij Belfius minstens 308 euro

Een rondvraag leert dat Crelan met 65 euro de laagste dossierkosten vraagt. Argenta, KBC en BNP Paribas Fortis hanteren 250 euro dossierkosten. Belfius vraagt slechts 50 euro dossierkosten, maar rekent daarbovenop 108 euro beheerskosten aan en een provisie van 1,5 procent per jaar, met een minimum van 50 euro per jaar. Daardoor bedraagt de kost voor dit type huurwaarborgrekening bij Belfius minstens 308 euro.

Lenen bij de overheid

Daarom stelt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in haar conceptnota Private Huur voor om het systeem van de bankhuurwaarborg af te schaffen en te vervangen door een huurwaarborglening. ‘Daarbij zou de huurder slechts 10 procent van de waarborg zelf moeten kunnen inbrengen. De overige 90 procent kan hij lenen bij de Vlaamse overheid. Het gaat om een anonieme waarborg. De verhuurder zal de herkomst van het geld niet te weten komen’, legt N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch uit. Die anonimiteit moet het probleem verhelpen dat huurders die een OCMW- of bankhuurwaarborg vragen, geweerd worden door de verhuurder. 

Het gaat om een anonieme waarborg. De verhuurder zal de herkomst van het geld niet te weten komen.
Jelle Engelbosch
N-VA-parlementslid

‘Door die anonimiteit verliest de verhuurder een indicatie van de solvabiliteit van zijn kandidaat-huurder. Om dat nadeel te compenseren, vind ik wel dat het aantal maanden huur dat als waarborg gevraagd kan worden, opnieuw opgetrokken moet worden van 2 naar 3 maanden, ongeacht de wijze waarop de huurder de waarborg betaalt’ vindt Engelbosch, die zelf makelaar is in Sint-Truiden. Maar tegen dat laatste stelden onder meer CD&V eerder al hun veto. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect