Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

'Huurwaarborg betalen in schijven'

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche pleit ervoor een huurder de kans te geven zijn waarborg in schijven te betalen. Een fonds moet ervoor zorgen dat de verhuurder niet in de kou blijft.
Freya Van den Bossche (l) met prins Laurent (r) einde februari op Batibouw ©BELGA

De gemiddelde huurprijs voor een woning is gestegen van 512 euro per maand in 2005 tot 581 euro vorig jaar, zo blijkt uit het Groot Woononderzoek dat vandaag in het Vlaams parlement wordt voorgesteld. Bovenop de eerste maand huur moet een huurder ook nog eens twee maanden waarborg betalen. Twee derden van de huurders geeft aan dat dit bedrag een last is. 'Begrijpelijk', stelt Van den Bossche in een mededeling.

In de sociale huisvesting geldt sinds begin deze maand de regel dat huurders de waarborg in schijven kunnen betalen. 'Dat zouden we ook op de private huurmarkt kunnen doen', vindt de minister. Om te vermijden dat in het geval van schade de verhuurder in de kou zou blijven staan, denkt de minister aan de creatie van een centraal huurwaarborgfonds waarin de waarborg gestort wordt en waaruit de verhuurders desgevallend kunnen putten.

Advertentie

Verder blijkt uit het onderzoek dat het percentage van huurders dat meer dan 30 procent van zijn inkomen moet besteden aan huur is toegenomen van 39,2 procent in 2005 tot 48,6 procent vorig jaar. In de centrumsteden gaat het zelfs om meer dan de helft van de huurders (53,5%). Bijna één huurder op drie houdt na aftrek van de woonkosten niet genoeg over om 'volwaardig te participeren in de samenleving', aldus nog het onderzoek.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.