netto

Is dit echt het moment om te (ver)bouwen?

Dankzij de btw-verlaging van 21 naar 6 procent en de lage rentevoeten voor hypothecaire leningen lijkt de bouwmarkt weer op te leven... Maar voor hoelang?

(netto) – Volgens de laatste statistieken die de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) publiceerde, herstelt het vertrouwen op de markt voor hypothecaire leningen. "In februari 2009 lag het aantal verstrekte leningen nog duidelijk lager dan in februari vorig jaar, maar in maart 2009 werden ongeveer evenveel hypothecaire leningen afgesloten als in maart vorig jaar", laat de BVK weten. Het totale bedrag van die leningen blijft wel nog onder het niveau van maart 2008. Dat komt wellicht omdat het aantal leningen voor verbouwingen is toegenomen, waarbij het om kleinere bedragen gaat.

Lagere btw …

Bespaar
7.500 euro
Lees meer

De btw-daling van 21 naar 6 procent in de bouwsector en voor bepaalde verbouwingswerken moet inderdaad een schot in de roos geweest zijn. Marleen Porré, fiscalist bij de Confederatie Bouw, bevestigt die tendens in de krant De Morgen. "In de loop van de laatste maanden zagen we een stormloop van vragen om informatie over die regel. Het aantal vragen is vertienvoudigd en volgens onze leden vertaalt die interesse zich ook in contracten."

Een vaststelling die de 'sleutel op de deur'-ondernemingen, zoals Blavier en Durabrik, delen. "In vergelijking met het laatste trimester van 2008, de ergste fase van de crisis, zijn we met 110 procent gegroeid", zegt Stefan Hallez, marketingdirecteur bij Blavier.

… tot eind 2009

Krijgen uw renovatiewerken
6% btw?
Lees meer

Het samenspel van de lage hypothecaire rente en het fiscale voordeel tot 6 procent zou de Belgen ertoe kunnen aanzetten meer te investeren in de bouw, de aankoop of de verbouwing van een woning. Maar let wel op: de daling van de btw is een voorlopige maatregel. Ze is genomen door de regering-Leterme om de consumptie van de gezinnen een nieuwe impuls te geven. In december gaf Etienne de Callataÿ, econoom bij de Bank Degroof, trouwens kritiek op deze maatregel.

Volgens hem heeft een dergelijke maatregel geen enkele zin als ze tijdelijk is. Als bewijs ziet hij de btw-verlaging van 21 naar 12 procent die de regering in de jaren 1996 en 1997 uitvoerde: "Wie werken gepland had, heeft ervan geprofiteerd. Een echt buitenkansje. Maar mensen die door de maatregel werden aangezet om met een project te beginnen, hebben er weinig van kunnen profiteren. Tegen wanneer ze een grond, een architect en een leger ambachtslieden gevonden hadden, gold de maatregel niet meer."

Profiteer van de maatregel

Hoe profiteert u
van een lage btw?
Lees meer

Daar gaat het dus over. De daling van de btw komt vooral ten goede aan wie in 2008 beslist heeft om bouw- of verbouwingswerken uit te voeren. Het systeem voorziet immers dat dit voordeel toegekend wordt op alle facturen van 2009. Anders gezegd, wie vorig jaar begonnen is met werken, kan ook genieten van de btw-vermindering, maar dan op de facturen van 2009. Dat is de reden waarom de regering beslist heeft dat de btw-vermindering slaat op 'een' schijf van 50.000 euro van de werken en niet op de eerste.

Als u toch nog wilt profiteren van dit fiscaal voordeel om te bouwen, doet u er best aan u te haasten om uw facturen voor 2009 in te brengen. De tijd telt. Plannen maken voor een huis en een bouwvergunning krijgen, kan enkele maanden in beslag nemen…

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect