Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Kan u de lage rente nu vastklikken om later te lenen?

Nu de langetermijnrente aan het stijgen is, stelt u zich misschien de vraag: kan ik nu nog een lage rentevoet voor een woonkrediet vastleggen om pas in de toekomst te lenen?
©BELGA

Een zogenaamde forward rate agreement -een termijncontract voor rentetarieven- kunnen bedrijven afsluiten als ze in de nabije toekomst geld willen lenen, maar daarvoor nu al hun rentevoet willen vastleggen.

Een rondvraag bij verschillende banken leert ons evenwel dat dergelijke contracten niet worden toegepast voor hypotheekleningen aan particulieren. U kunt dus geen tarief vastleggen voor binnen een jaar of later.

Advertentie

Doorgaans hebt u 20 dagen om in te gaan op het tariefvoorstel van uw bank. Na het afsluiten van de hypotheekovereenkomst blokkeert de bank de rente op het afgesproken tarief tot de waarborgvestiging bij de notaris wordt ondertekend. Afhankelijk van de bank hebt u daarna 12 tot 24 maanden de tijd om het volledige bedrag op te nemen.

Na vier tot zes maanden - afhankelijk van de bank - betaalt u een reserveringsprovisie van zo’n 2 procent op jaarbasis voor de nog niet opgenomen bedragen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.