Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Overaanbod drukt Leuvense kotprijs

De KU Leuven verwacht volgend jaar een daling van de Leuvense kotprijs. Na jaren van tekort slaat de slinger op de kotmarkt door naar een overaanbod.
Advertentie
De prijs van een kot zou volgend jaar kunnen dalen, verwacht de KU Leuven. ©Photonews

Voor Leuvense studenten die volgend academiejaar opnieuw op kot gaan, kan de factuur wel eens lager uitvallen dan dit jaar. Dat is de opmerkelijke conclusie van een contractstudie van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven. Het Leuvense studentenblad Veto berichtte daar gisteren over.

Die studie legt elk jaar ongeveer 700 à 800 huurcontracten onder de loupe en berekent onder meer de gemiddelde maandelijkse huurprijs. Voor dit academiejaar is er bij alle contracttypes nog een stijging waar te nemen, zoals al enkele jaren het geval is. Twee jaar geleden betaalde een kotstudent in een tienmaandencontract gemiddeld nog 309 euro per maand, nu is dat opgelopen tot 324 euro per maand. Bij de meer courante twaalfmaandencontracten liep het van 337 euro in 2013 tot 355 euro dit jaar. In beide gevallen gaat het om het basiscomfort, zonder aparte douche of keuken.

Maar die stijging kan volgend jaar dus wel eens komen stil te vallen, voorspelt de Huisvestingsdienst van de KU Leuven, die ongeveer een derde van 40.000 kotcontracten verzamelt. Vorig jaar in oktober stelde de Dienst op Kotwijs, de Leuvense kotendatabank, al een overaanbod vast. ‘In oktober stonden nog 1.100 koten vrij in onze database, terwijl dat er het jaar voordien maar 350 waren’, geeft Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting aan.

Antwerpen

Antwerpen schildert zichzelf af als 'atypisch', met relatief weinig kotstudenten. De gemiddelde huurprijs is er volgens de bevoegde instanties al jaren stabiel. De gemiddelde huurprijs voor een bemeubelde kamer klokt er af op 359 euro per maand.

Toch houdt het bestuur een oogje in het zeil om overaanbod te vermijden. In september werd duidelijk dat een kwart van de 9.000 kamers leeg stond. Sindsdien waakt het stadsbestuur erover dat er geen leegstand op lange termijn is. 

Brussel

Ook Brussel zegt in een andere situatie te verkeren dan Leuven. Brik, dat de Nederlandstalige studenten in Brussel wegwijs maakt, heeft niet meteen panklare cijfers, maar voert op haar eigen koten enkel de indexatie door en heeft geen indexatie dat dat meteen gaat veranderen. 

Gent

In Gent is er niet meteen sprake van een overaanbod. Bij de start van dit academiejaar werd duidelijk dat op Kotatgent nog maar een kleine honderd koten te huur stonden op een totaal van 2.000. 

Kotatgent is een samenwerkingsverband van de verschillende onderwijspartners in de stad en Stad Gent. Daarbuiten bestaat uiteraard nog een breed assortissement van koten. Daar was niet meteen zicht op. 

Kotbazen zullen voor het nieuwe academiejaar rekening houden met dat overaanbod en hun prijzen daaraan aanpassen. Om die reden is er op zijn minst een stabilisatie en zelfs een daling te verwachten, geeft Clonen aan.

Na jaren van tekort op de Leuvense kotmarkt slaat zo de slinger door. In 2012 sloegen de Stad Leuven en de universiteit nog de handen in elkaar om 3.000 koten te voorzien via enkele grote publiek-private projecten. Een voorbeeld van zo’n project is de kotentoren ‘Waterview’ met 500 studentenflats aan de Vaart, gebouwd door projectontwikkelaar Ghelamco.

Dat er een overaanbod is op de Leuvense kotmarkt, kan ook de kwaliteit van de koten opkrikken, is te horen. De Huisvestingsdienst geeft in Veto studenten alvast het advies niet te snel de markt op te trekken.

Of de factuur voor studenten ook effectief lager zal uitvallen, valt nog af te wachten. Steeds meer studenten krijgen immers een twaalfmaandencontract voorgeschoteld in plaats van een van tien maanden. In 2012 waren een derde van de contracten nog voor de looptijd van tien maanden. Nu is dat slechts nog 15 procent. Steeds meer studenten moeten dus twee maanden extra betalen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud