Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Nog slechts één belastingtarief bij aankoop woning

Het klein en groot beschrijf voor registratierechten verdwijnen. Dat zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD).
Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). ©Kristof Vadino

‘Het is de bedoeling naar één tarief te gaan voor de registratierechten dat niet meer afhankelijk is van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs.’ Dat zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) in een interview met De Tijd.

Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet boven op de aankoopsom ook verkooprechten of registratiebelasting betalen. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom - het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ geldt een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf.

Kadastraal inkomen

‘Bescheiden’ betekent dat de woning maar een beperkt kadastraal inkomen (KI) mag hebben. Het KI staat voor de geschatte huuropbrengst: wat uw huis zou opbrengen als u het zou verhuren. Ligt dat (niet-geïndexeerd) KI lager dan 745 euro, dan betaalt u slechts 5 procent registratierechten.

Het is de bedoeling naar één tarief te gaan dat niet meer afhankelijk is van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs.
Bart Tommelein
Vlaams minister van Financiën

Hebt u kinderen, dan kan dat bedrag verhoogd worden. Voor wie drie of vier kinderen ten laste heeft, ligt de grens op 845 euro, voor vijf of zes kinderen wordt dat 945 euro en bij zeven kinderen of meer 1.045 euro.

Alleen: het kadastraal inkomen is al sinds 1974 niet meer geactualiseerd. Zo is het perfect mogelijk dat een oudere villa op het platteland onder klein beschrijf valt en een appartementje in de stad onder groot beschrijf. En dat het belastingtarief voor de villa dus lager ligt dan dat voor de flat.

Een tarief

Daarom wil Tommelein het kadastraal inkomen niet langer als basis gebruiken om het tarief van de registratierechten te bepalen. ‘Het klein en groot beschrijf beantwoordt niet meer aan de realiteit. Het is de bedoeling naar één tarief te gaan dat niet meer afhankelijk is van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs’, zegt Tommelein. ‘Dat tarief zal liggen tussen de 5 procent die nu geldt voor een klein beschrijf en de 10 procent voor een groot beschrijf.’

Hoeveel het toekomstige tarief precies zal bedragen, ligt nog niet vast. De hervorming van de registratierechten mag de Vlaamse begroting geen geld kosten.

Rutten

De fiscaliteit staat ook hoog op de agenda van het Vrijheidscongres waarvoor de liberalen dit weekend verzamelen blazen. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten suggereerde in het kader van dat congres al een vereenvoudiging.

Zo wil Rutten de eerste 100.000 euro van het aankoopbedrag vrijstellen van registratierechten. Daarboven zou volgens haar dan één tarief van bijvoorbeeld 7 procent komen. Wie een kleiner appartement koopt, betaalt dan bijna geen belastingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud