Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Ook bij vertrek huurder wordt plaatsbeschrijving verplicht

Om het aantal discussies in te perken over welke schade een vertrekkende huurder moet vergoeden, kunnen huurder en verhuurder binnenkort ook op het eind van het huurcontract een plaatsbeschrijving eisen.
Welke huurschade de huurder moet vergoeden en welke de verantwoordelijkheid is van de verhuurder is vaak voer voor discussie.

Een plaatsbeschrijving als een nieuwe huurder zijn intrek neemt is al sinds 2007 verplicht. Die plaatsbeschrijving moet ‘omstandig’ zijn, wat betekent dat ze in detail de staat van het verhuurde pand moet beschrijven en de eventuele schade moet oplijsten. Bijvoorbeeld dat de tegelvloer in de hal krassen bevat en dat de klink van de badkamerdeur los hangt. Zowel huurder als verhuurder moeten dit document ondertekenen.

De Vlaamse regering wil huurder en verhuurder nu motiveren om ook op het einde van het huurcontract zo’n plaatsbeschrijving op te maken. Het voorontwerp van het huurdecreet dat ze vorige week goedkeurde bepaalt dat, als een van beide partijen daar om vraagt, het overzicht dat de staat van de woning beschrijft ook bij het vertrek van de huurder worden opgesteld.

De regering hoopt daarmee het aantal discussies in te perken over welke schade de huurder bij vertrek aan de verhuurder moet vergoeden. Met zowel een intredende als een uitredende plaatsbeschrijving valt de staat van de woning bij intrede en vertrek veel eenvoudiger te vergelijken.

Voer voor discussie

De verhuurdersvereniging Verenigde Eigenaars, die 10.000 leden telt, krijgt dagelijks vragen over het vrijmaken van de huurwaarborg op het einde van het huurcontract. Bij het Vlaams Huurdersplatform, dat de belangen van huurders verdedigt, staan vragen over het terugbetalen van de huurwaarborg op de derde plaats in de ranglijst van redenen waarom huurdersbonden worden aangesproken.

Die waarborg dient nu net als zekerheid voor de verhuurder voor het geval de huurder het pand bij zijn vertrek beschadigd achterlaat. Omdat de rekening in dat geval snel aandikt, vroegen verhuurders al jaren dat de huurwaarborg terug zou worden opgetrokken. De Vlaamse regering kwam vorige week tegemoet aan hun smeekboden en trekt die waarborg in het nieuwe huurdecreet op van 2 naar 3 maanden huur.

Het principeakkoord over het nieuwe huurdecreet dat de Vlaamse regering vorige week sloot,  is slechts de eerste stap. Het ontwerp moet nog voor advies langs de Vlaamse Woonraad en de Raad van State. Daarna gaat het naar het Vlaams Parlement. De bedoeling is dat het Vlaams Huurdecreet vanaf 1 september 2018 in werking treedt.

Welke huurschade u wel en niet mag verhalen op uw huurder leest u zaterdag op pagina 35 en 36 in het Netto-katern van De Tijd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud