Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Prijzen woningen begin 2017 gedaald

In het eerste trimester van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België 232.184 euro, een daling met 2,5 procent in vergelijking met het laatste trimester van vorig jaar. Ook de prijs voor appartementen daalde, weliswaar amper.
Het is wel nog te vroeg om te spreken van een dalende trend op de vastgoedmarkt. ©BELGA

Vorig weekend bleek uit de cijfers van Eurostat (zie ook inzet) dat de Belgische vastgoedprijzen in 2016 verder stegen met 2,6 procent. Volgens de Notarisbarometer zet die trend zich dit jaar niet door, althans niet op basis van de eerste maanden.

Het is nog veel te vroeg om te spreken over een dalende prijsevolutie.

Huizen

In het eerste kwartaal kostte een woonhuis in België gemiddeld 232.184 euro. Ten opzichte van het vorige kwartaal is er sprake van een daling met 2,5 procent.

De ene bron is de andere niet

De  cijfers van de notarissen verschillen van die van Eurostat en de overheidsdienst (FOD) Economie. Daar zijn verschillende verklaringen  voor.
FOD Economie noteert bijvoorbeeld de transactie bij het verlijden van de akte.
De notarissen tellen daarentegen een transactie mee van zodra zij een elektronisch dossier openen. Dat is meestal rond het ogenblik van het ondertekenen van de voorlopige overeenkomst (compromis) tussen koper en verkoper. Dat is zo’n drie à vier maanden voor het verlijden van de akte.
Eurostat
is dan weer een index gebaseerd op de cijfers van de FOD Economie. Om de cijfers zowel nationaal als internationaal beter vergelijkbaar te maken, worden ‘de brute transactiecijfers’ bewerkt om te komen tot  een vergelijking van eenzelfde mix van woningen (huizen en appartementen), regionale spreiding, grootte van de panden,… Eurostat zag de Belgische woningprijzen vorig jaar met 2,6 procent stijgen

De gemiddelde prijs van een woonhuis in Brussel daalde met 6,4 procent naar 415.715 euro. In Vlaanderen was er een terugval met 2,6 procent naar 258.936 euro. In Wallonië was er een daling met 1 procent tot 176.694 euro.

In een jaar tijd bleef de gemiddelde prijs van een woonhuis in België vrij stabiel (+0,9%). In Brussel daalde de gemiddelde prijs met 6,1 procent. In Vlaanderen stond een plus 2 procent op het scorebord.

In Wallonië was er een klim van +2,9 procent.

In Waals-Brabant ligt de gemiddelde prijs 31 procent boven het nationale gemiddelde, in Henegouwen 40 procent onder het nationale gemiddelde.

Appartementen

Ten opzichte van het vorige kwartaal (vierde kwartaal 2016) bleef de gemiddelde prijs van een appartement op nationaal niveau (214.501 euro) het voorbije kwartaal stabiel (-0,1%). Wallonië (+5,1%) deed beter dan Vlaanderen (-0,9%) en Brussel (-0,2%).

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, is er voor België wel een duidelijke stijging (+3,9%). De nationale stijging zet door in alle regio’s, vooral in Wallonië: +6,5 procent naar 171.651 euro. In Vlaanderen bedroeg de stijging +4,5 procent naar 219.303 euro. In Brussel evolueerde de gemiddelde prijs naar 233.528 euro (+2,3%).

In West-Vlaanderen lag de gemiddelde prijs van een appartement het hoogst: 258.150 euro (invloed van de kust). De prijs steeg in alle Vlaamse provincies. In het eerste kwartaal van 2017 kost een appartement met twee kamers in België gemiddeld 32,6 procent meer dan een appartement met één kamer. Evenzo kost een appartement met 3 kamers gemiddeld 32,6 procent meer dan een met twee kamers.

Bouwgrond

Een bouwgrond kostte het afgelopen trimester gemiddeld 138.471 euro (daling van 3,04 procent).

De prijs per vierkante meter klokte voor België af op 181,4 euro/m² (-2,93%). In Vlaanderen ging het om een gemiddelde prijs van 236,6 euro/m² (een daling met -4,05%).
De gemiddelde prijs per m² ligt in Wallonië tot 65% lager dan in Vlaanderen. In het algemeen zijn bouwgronden in Vlaanderen kleiner en duurder.

Stijging transacties

De Belg bleef ook in het eerste kwartaal verlekkerd op woningvastgoed. Er gebeurden 2,9 procent meer verkooptransacties ten opzichte van het vorige kwartaal en 1 procent meer in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016. De index van de vastgoedactiviteit van de notarissen, gelanceerd in 2009, haalde een nieuw record (128,36 punten).

De toename mag volledig op rekening van Vlaanderen (+2,1 procent) worden geschreven. In de Brussel nam de activiteit af met 2,4 procent. In Wallonië is ze constant gebleven.

Het aantal transacties in Vlaanderen is meer dan dubbel zo groot als in Wallonië.

 

De Tijd Vastgoedgids van zaterdag 22 april gaat in detail in op de woningmarkt van 2016 en de nieuwe trends. Een panel van 18 vastgoedexperts geeft zijn verwachtingen voor 2017.

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud