Netto Het antwoord op al uw geldvragen

S&P optimistisch over Belgische woningmarkt

De Belgische huizenprijzen zullen dit jaar sterker toenemen dan verwacht. Dat is althans de visie van het ratingbureau S&P, dat zich daarmee optimistischer toont dan andere voorspellers.
foto anp ©ANP XTRA

Volgens Standard & Poor's (S&P) zullen de Belgische huizenprijzen dit jaar 2 procent stijgen, in plaats van de 0,5 procent die in juli was aangekondigd. Dat meldt het ratingbureau in een kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt.

In juni zijn de huizenprijzen in ons land op jaarbasis gestegen met 2,3 procent, na een stijging van 1,8 procent in maart. Voor 2014 en 2015 gaat S&P uit van een groei van 1,5 procent. Het is daarmee optimistischer dan bijvoorbeeld ING, waar econoom Julien Manceaux deze zomer een nulgroei voor 2014 naar voren schoof.

Ook bleek een paar weken geleden uit de cijfers van Eurostat dat de prijzen in België op jaarbasis weliswaar nog stegen in het tweede kwartaal, maar onveranderd waren gebleven tegenover het eerste kwartaal.

Als redenen voor de veerkracht van de Belgische huizenmarkt verwijst S&P naar de historisch lage rente voor woonleningen, het onvoldoende aantal nieuwe woningen en de invloed van gunstige belastingmaatregelen op de koopmarkt.

In de eerste helft van het jaar stelt S&P evenwel een daling van 6,5 procent in koopovereenkomsten vast, in vergelijking met de eerste helft van 2012. 'Deze daling is minder kenmerkend voor de Brusselse regio dan de rest van het land', klinkt het.

Europa

In de meeste Europese markten dalen de huizenprijzen door zwakke economische omstandigheden, de beperkte betaalbaarheid van het huizenaanbod en strengere kredietverlening.

S&P verwacht de sterkste daling in huizenprijzen dit jaar in Spanje (-8%), Italië (-5%), Nederland (-4,5%), Portugal (-3,5%) en Frankrijk (-3%).

Behalve in België wordt ook in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk een groei in de huizenprijzen verwacht met respectievelijk 4 en 5 procent. Ook voor die landen houdt dit een verhoogde verwachting in - in juli ging S&P voor zowel Duitsland als het VK nog uit van een stijging met 3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud