Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Slechts 7 procent Belgen denkt nog zelf te kunnen bouwen

Twee op drie Belgen die de komende vijf jaar willen investeren in een woning, verkiezen een nieuwe woning te bouwen. Slechts een kleine minderheid verwacht die droom waar te kunnen maken. Dat blijkt uit het vijfde trendrapport van de woningmarkt van Woningen Blavier.
©ANP XTRA

Iets meer dan helft (51 procent) verwacht een bestaande woning te kunnen kopen en dan eventueel te renoveren. 42 procent gaat er van uit dat het zijn huidige woning zal renoveren. Slechts 7 procent van de ondervraagden hoopt zelf te kunnen bouwen.

De dure bouwgronden blijken voor 78 procent van de ondervraagden een niet te nemen hindernis. Voor 76 procent is nieuwbouw onbetaalbaar omdat het E-peil, de maatstaf voor energiezuinigheid, in 2016 verlaagt en omdat er een steeds strengere regelgeving is om te bouwen. Er wordt verwacht dat de financiële drempel om te bouwen niet meteen zal verbeteren. Voor 60 procent zou ook een verlaging van de btw van 21 procent naar 12 procent geen soelaas brengen.

Advertentie

Blijvende interesse

Ondanks de vele hindernissen blijft de Belg wel plannen maken om een eigen woning te verwerven. Ook jongeren die nog thuis wonen of op kot zitten.  Een op vijf van die jongeren verwacht zelfs dat over minder dan vijf jaar te kunnen doen.

Ook wie huurt, droomt van een eigen woning. De meerderheid van de huurders (86 procent) vindt huren hoe dan ook weggegooid geld.  65 procent verwacht om in minder dan 5 jaar de stap te kunnen zetten. Ze huren op dit ogenblik omdat ze te weinig startkapitaal hebben (69 procent), een woning te kopen of te bouwen te duur is (65 procent) of omdat ze sparen in afwachting van een eigen woning (48 procent).

Energiezuinig

De inspanningen van de overheid om mensen te overtuigen om te isoleren blijken te werken. 83 procent van de woningeigenaars is van plan om de isolatie van zijn woning te verbeteren. 70 procent doet dit om de verkoopwaarde te verhogen.

Toch zijn er veel die aarzelen voor een hele reeks redenen:  de onrust over het wegvallen van de overheidspremies (75 procent), de kostprijs van renovatie volgens de huidige normen (69 procent),  de btw-verhoging voor de renovatie van woningen tussen 5 en 10 jaar oud (62 procent) en de onduidelijkheid over de renovatiepremie (61 procent). Een btw-verlaging, de woonbonus en premies blijven de top drie van de meest gewenste steunmaatregelen.

Steun

De Belg pleit voor eigen winkel inzake steunmaatregelen. Bouwers kiezen voor meer steun voor nieuwbouw en verbouwers voor meer steun voor renovatie. Toch is naast de bouwers (75 procent) ook een groot deel van de kopers (56 procent) voorstander van het afbreken van oude woningen voor nieuwbouw.

Een op twee Belgen pleit voor goedkopere leningen voor nieuwbouw omdat ze energie-efficiënter zijn. 78 procent wil dat banken rekening houden met (de geraamde) energiebesparing en de meerwaarde van energiezuinige investeringen voor het toekennen van een hypothecaire lening. 

Kleiner

De trend om kleiner te bouwen zet zich zich ook verder. 24 procent van de planners kiest voor een woonoppervlakte kleiner dan 150 m², vorig jaar was dat maar 18 procent. Een op vijf mensen met plannen om binnen de vijf jaar een woning te verwerven staat open voor alternatieve woonvormen zoals co-housing en kangoeroewonen. Bij jongeren die nog thuis of op kot wonen is dat zelfs 32 procent. 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.