Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Steeds meer ouders en kinderen zien huizenruil zitten

Een huizenruil - de kinderen gaan in het huis van de ouders wonen en kopen voor hen een appartement - blijken steeds meer ouders en kinderen te zien zitten. Een kangoeroewoning - samen in een daarvoor verbouwd huis gaan wonen - en co-housing - samen met anderen gaan wone -) zijn vandaag voor de meesten nog te vooruitstrevende woonconcepten, blijkt uit een onderzoek van KBC.
Advertentie
Een moderne kangoeroewoning - Foto Wim Kempenaers ©wim kempenaers (wkb)

In een reeks groepsgesprekken liet KBC het onderzoeksbureau Ipsos ouders en hun kinderen (tussen 26 en 35 jaar oud en nog niet in het bezit van een eigen woning) polsen naar hoe ze omgaan met de uitdagingen bij het aanschaffen van een eigen woning.

Jongvolwassenen en ouders blijken vaak dezelfde ideeën hebben over betaalbaar wonen.

Vele ouders blijken bereid om een tegemoetkoming te doen. Dat kan zowel materieel, financieel als functioneel zijn, maar er worden duidelijke grenzen gesteld. Veel hangt ook af van hun eigen (financiële) situatie en er is een verschil naargelang het gezin een of meerdere kinderen telt. Ouders willen al hun kinderen hetzelfde geven.

Langdurige engagementen van (financiële) steun worden zowel door de ouders als door hun kinderen afgewezen. Ze worden snel als een ‘gewoonte’ gezien, niet als ‘extra’, en zijn een brug te ver voor zowel de ouders als hun kinderen. Bovendien houden ouders ook rekening met een langer en actiever pensioen en willen ze hun levenskwaliteit vrijwaren.

Jongvolwassenen zijn best te vinden voor een eenmalige tegemoetkoming door hun ouders of grootouders. Dat kan een eenmalige schenking zijn of een lening van de ouders aan de kinderen. Dat men samen gaat lenen of dat de ouders gaan lenen voor de kinderen, vinden beide partijen een minder goed idee.

De kinderen gaan vooral te rade bij leeftijdsgenoten voor informatie over het kopen, bouwen en/of verbouwen van een eigen woning. Vrienden zitten doorgaans in dezelfde levensfase en hanteren een vergelijkbare levensstandaard zodat hun antwoorden geloofwaardig zijn. Ouders worden ook nauw betrokken, maar worden niet altijd gezien als de meest accurate bron van informatie. Zij zijn te emotioneel te betrokken. Hun kennis over financiën en vastgoed wordt daarom doorgaans lager ingeschat.

Jongvolwassenen kloppen aan bij hun financiële instelling om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om hun project te financieren. Daarenboven verwachten jongvolwassenen transparante tarieven omdat ze het vergelijken van tarieven als tijdsintensief ervaren.

De kinderen beginnen aan vastgoed te denken bij hun eerste vaste job en/of bij hun eerste loon. Ze willen graag op eigen benen staan en alle hulp is welkom, maar niet voor altijd en te allen prijze. 

Zowel bij de ouders als de jongvolwassenen leeft de perceptie dat het gemakkelijker was voor de ouders om in hun tijd een woning aan te schaffen dan voor jongvolwassenen vandaag. De sterke stijging van de vastgoedprijzen, minder werkzekerheid en het feit dat jongvolwassenen, minder vertrouwd zijn met hun financiële instelling, spelen daarin een rol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud