Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Vastgoedmarkt staat voor vijf moeilijke jaren

De waardevastheid van de woning in België wordt de komende vijf jaar zwaar getest. Voor 2014 wordt uitgegaan van een lichte prijsdaling. Dat blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van De Tijd/Netto bij een panel van experts.
©Piet den Blanken / Hollandse ...

In tegenstelling tot in vele andere landen zijn de prijzen van residentieel vastgoed, met uitzondering van villa’s, in België ook na de crisis van 2008 blijven stijgen. Met uitzondering van 2009, het jaar van de financiële crisis, moet men voor een echte daling van de reële prijzen in België (dus na correctie voor de inflatie) teruggaan tot de jaren 90.

Daar lijkt verandering in te komen. Volgens ons panel van 14 vastgoedprofessionals kwamen dit jaar na de villa’s ook appartementen, huizen en bouwgronden steeds meer onder druk. Enkel in het Brussels Gewest zouden de prijzen van bouwgrond dit jaar nog sterker zijn gestegen dan de inflatie, maar dat is vooral het gevolg van de schaarste.

Advertentie

Lees zaterdag meer in de Nettospecial ‘Uw Geld in 2014’, gratis bij De Tijd.

In 2014 wordt de waardevastheid nog meer getest. Huizen zouden volgens de 14 experts gemiddeld 0,4 procent goedkoper worden, villa’s zelfs 2,6 procent. Appartementen zouden een status quo noteren en bouwgronden nog een beperkte stijging met 0,8 procent, de kleinste in jaren.

Vet is van de soep

Het panel geeft ook het signaal dat het vet van de soep is voor de komende jaren. Het scenario dat de prijzen tussen 2014 en 2018 jaarlijks sneller zouden stijgen dan de inflatie, maakt volgens de panelleden maar 21 procent kans. Het scenario dat de nominale prijzen (zonder rekening te houden met inflatie) stabiel blijven of zelfs zullen dalen, wordt zelfs iets hoger ingeschat (23%).

Sinds midden vorig jaar hamert Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, erop dat de woningprijzen in België zo’n 15 procent zijn overgewaardeerd. Toch verwachten de panelleden niet onmiddellijk een zware correctie in 2014. De kans dat er volgend jaar een daling van de prijzen komt met 5 procent, schatten de panelleden op 28 procent. Een daling met 10 procent achten ze onwaarschijnlijk, die kans bedraagt volgens hen slechts 8 procent.

Advertentie

In de jaren 80 leidde de torenhoge inflatie tot een forse daling van de reële vastgoedprijzen. Van die kant zal een zware correctie niet snel komen. Het Federaal Planbureau gaat voor 2014 uit van een inflatie van 1,1 procent. Door de verlaging van de btw op elektriciteit kan ze tot 0,8 procent dalen.

Wat zal in 2014 het verschil maken?

1. De evolutie van de rente 
Een belangrijk deel van de prijsstijging van de voorbije jaren was enkel mogelijk door de sterke daling van de hypothecaire rente. ‘Een factor zal in 2014 doorslaggevend zijn: de evolutie van de langetermijnrente. Ik was verbaasd dat de niet te onderschatten stijging van de rentevoeten tussen mei en september in België zo weinig impact had. Ooit komt die impact er en het effect op de vastgoedprijzen zal duidelijk negatief zijn’, voorspelt Frank Maet van Belfius.

2. De minder gunstige vastgoedfiscaliteit 
Er zal vanaf 2015 minder geld zijn voor de woonbonus. Er wordt hardop gedacht aan het belasten van de huurinkomsten. De gemeenten ambiëren meer geld te halen uit vastgoed. Tweede verblijven worden geviseerd. ‘Op termijn is er een ernstige kans dat de fiscale druk op vastgoed wordt verhoogd. Dat zal een negatieve impact hebben op de vastgoedprijzen’, stelt Bart Van Craeynest van Petercam.

3. De kredietpolitiek van de banken 
‘Inclusief transactiekosten moet de koper beschikken over een startkapitaal van 30 procent van de kostprijs. Op 200.000 euro is dat 60.000 euro. Hoeveel jonge koppels kunnen dat zonder steun van de familie op tafel leggen? Kan en wil de overheid daar iets aan doen of gaan de banken hun kredietpolitiek aanpassen?’, vraagt Philippe Janssens, CEO van de vastgoedadviseur Stadim, zich af.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.