Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vlaamse huurpremie wordt uitgebreid

Wie vier jaar moet wachten op een sociale woning heeft voortaan recht op een huurpremie. Tot nu toe was dat vijf jaar.
Advertentie
©Photonews

Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Volgens minister van Wonen Freya Van den Bossche zullen daarom meer dan 4.000 bijkomende gezinnen recht hebben op een huurwoning, als ze een woning huren die onder de maximumprijs valt.

Sinds 2012 hebben de gezinnen met de laagste inkomens die vijf jaar wachten op een sociale woning een huurpremie die hen moet helpen om op de private markt een goede huurwoning te vinden. De premie bedraagt 120 euro, plus 20 euro per kind.

Kandidaten die wachten op een sociale woning zullen nu al na vier jaar recht krijgen op die premie. Ook de maximumhuurprijzen worden verhoogd. Tot nu toe kreeg je enkel een premie als je huurde onder de 560 euro per maand. Per persoon ten laste kwam daar 38,5 euro bij. Dat wordt nu 67,5 euro per persoon.

In gebieden met hoge huurprijzen - de Vlaamse rand rond Brussel, de centrumsteden of de gemeenten rond Gent en Antwerpen - wordt dat plafond met nog eens tien procent opgetrokken. In diezelfde gebieden worden de uitgekeerde premies ook tien procent hoger.

De huurpremie wordt voortaan jaarlijks geïndexeerd en maandelijks uitbetaald in plaats van om de drie maanden.

Sinds 2007 bestaan er ook huursubsidies waarmee huurders met een laag inkomen die in een slechte woning huizen een betere woonst kunnen huren. Dat systeem wordt afgesteld op dat van de huurpremie. De geleidelijke vermindering van de subsidie en de beperking in de tijd vallen weg. Het plafond - nu maximaal 230 euro in het eerste jaar - vermindert naar 120 euro plus 20 euro per persoon ten laste. Wie zo'n huursubsidie wil, zal zich voortaan wel moeten inschrijven voor een sociale woning.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud