netto

Vlaanderen verzekert woninglening

Een eigen huis is en blijft een risicovolle investering, zeker nu de kranten volstaan met nieuws over grote ontslagrondes. Om eigenaars toch de nodige gemoedsrust te bezorgen, pakt de Vlaamse overheid vanaf 1 april 2009 uit met een gratis hypothecaire verzekering.

(netto/de morgen) – De 'Verzekering Gewaardborgd Wonen' is er voor iedere Vlaming die een huis koopt, bouwt of verbouwt en daarvoor een lening afsluit. Enige voorwaarde is dat u op het moment van de aanvraag al minstens 12 maanden onafgebroken aan de slag bent, als werknemer of als zelfstandige. Komt u vervolgens toch op straat te staan, dan springt de verzekering bij in de afbetaling van uw hypotheek.

Geen inkomensgrens

De verzekering geldt zoals gezegd enkel voor wie leent, voor een minimumbedrag van 50.000 euro bij de aankoop of de bouw van een woning en 25.000 euro wanneer het gaat om een verbouwing. De verzekering heeft een looptijd van 10 jaar. Verliest u tijdens die periode uw job, dan komt de overheid tussen voor maximaal 3 jaar.

Het systeem is niet nieuw, maar wordt nu wel fors uitgebreid. Vooral omdat er voortaan geen inkomensgrens meer gehanteerd wordt. Wel komt u alleen in aanmerking voor zover de verkoopprijs van uw huis niet boven de 320.000 euro ligt. In enkele (dure) Vlaams-Brabantse gemeenten ligt die bovengrens op 368.000 euro.

Tot 500 euro per maand

Vlaams minister van Wonen Marino Keulen legt uit dat de overheid in twee gevallen haar steentje bijdraagt. Wie door arbeidsongeschiktheid op straat komt te staan, mag tijdens het eerste jaar rekenen op een bijdrage van maximaal 500 euro. Tijdens het tweede jaar ontvangt u nog 80 procent van het bedrag, tijdens het derde jaar nog 60 procent.

Wie ontslagen wordt, heeft recht op dezelfde bedragen, verdeeld over maximaal twee periodes van 18 maanden. Een voorwaarde is wel dat u tussen de twee periodes minstens 3 maanden gewerkt heeft. Tegelijkertijd wordt u automatisch aangesproken door de VDAB, die samen met u op zoek gaat naar een nieuwe job. Werkt u niet genoeg mee met dat activeringsbeleid, dan verliest u de voordelen van de verzekering.

De polis wordt afgesloten bij Ethias en moet volgens Keulen jaarlijks zo'n 7.500 Vlamingen helpen bij de aankoop van een woning.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect