Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vlaming stelt aankoop woning uit

Vorige maand werden er in Vlaanderen opnieuw minder woningen verkocht dan een jaar geleden. De aangekondigde hervorming van de registratierechten maakt dat kandidaat-kopers hun plannen uitstellen.
Advertentie
Het aantal vastgoedtransacties ni Vlaanderen is vorige maand met 7,6 procent gedaald. ©rv

Eind vorig jaar kondigde de Vlaamse regering een hervorming van de registratierechten aan voor de aankoop van een gezinswoning. Het algemene tarief daalt van 10 naar 7 procent op de aankoopprijs. De bestaande regeling voor het klein beschrijf (5%) wordt afgeschaft, waardoor een deel van de woningen met een laag kadastraal inkomen zwaarder belast wordt.

De bedoeling is om de nieuwe regeling vanaf juni te laten ingaan, zo liet minister van Begroting Bart Tommelein onlangs verstaan.

7,6
vastgoedtransacties
In maart viel het aantal vastgoedtransacties met 7,6 procent terug, tegenover het jaar voordien.

De onzekerheid over de startdatum deed de Vlaming met de baksteen in de maag op de rem gaan staan. In januari was er nog een stijging van het aantal vastgoedtransacties met 3,2 procent, maar in februari noteerde de federatie van notarissen een daling van 7,9 procent. En ook vorige maand vielen de verkopen terug met 7,6 procent tegenover een jaar geleden, tot 17.400 transacties.

Over het hele eerste kwartaal staat de teller nu op -4,1 procent. Het is afwachten of de terugval in transacties ook een invloed gehad heeft op de prijzen. Over twee weken zou daar meer duidelijkheid over moeten zijn, wanneer de notarissen een nieuwe vastgoedbarometer publiceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud