Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Volledig te renoveren woningen kwart goedkoper dan vraagprijs'

Een woning die nog volledig te renoveren is, werd in 2014 gemiddeld bijna een kwart goedkoper verkocht dan de initiële vraagprijs. Instapklare woningen halen gemiddeld een verkoopprijs die bijna 10 procent procent onder de vraagprijs ligt. Dat stelt vastgoedmakelaar Century 21.
Advertentie
©Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

Wie in ons land een instapklaar huis of kant-en-klaar appartement koopt, kan volgens Century 21 een bod doen dat gemiddeld 9,8 procent onder de vraagprijs ligt. Weliswaar zonder rekening te houden met nieuwbouw, aldus Century 21.

Bij volledig te renoveren panden, waarbij men eigenlijk niet meer dan een grond met een oude ruwbouw koopt waarbij zowat alles moet worden vervangen (eletriciteit, dak,....) , loopt het verschil tussen initiële vraagprijs en verkoopprijs op tot 23,7 procent.

23,7%
Het verschil tussen vraag- en verkoopprijs bij Century21 voor woningen die volledig gerenoveerd moeten worden.

Century 21 baseert zich enkel op de cijfers van de woningen (huizen en appartementen) die het zelf verkocht in 2014. Dat waren er zo'n 6.200 of zo'n 5 procent van de totale Belgische markt. In 2014 zaten daar 636 volledig te renoveren woningen in en 287 instapklare woningen. De rest valt er tussenin en werd dus niet in aanmerking genomen. Er zijn geen cijfers van voorgaande jaren.

Woondroom

De vastgoedketen reageert met de publicatie van deze cijfers op de Telefacts-reportage over het toenemend aantal jonge koppels dat zelf aan het renoveren slaat. 'Als ze niet naar het budget zouden moeten kijken, zouden ze voor een kant-en-klare woning kiezen. Maar uit financiële noodzaak zien we meer en meer kopers voor een renovatiepand kiezen', zegt woordvoerster Isabelle Vermeir.

9,46%
Het gemiddelde prijsverschil tussen vraag- en verkoopprijs dat ERA in december 2014 noteerde, zonder rekening te houden met de staat van het huis.

Er is natuurlijk een groot verschil tussen ‘op te frissen’ en ‘volledig te renoveren'. 'Het prijsverschil hangt in belangrijke mate af van de grootte van de werken die nog uitgevoerd moeten worden. Maar door een pand te kopen waar nog wat werk aan is, kunnen jonge koppels wel al aan hun woondroom beginnen', aldus Vermeir.

Woningmarkt

ERA, de andere grote makelaarsketen in het land, publiceert, in tegenstelling tot Century 21, al jaren systematisch cijfers over de woningmarkt. In 2012 noteerde ERA een prijsverschil van 8,02 procent tussen de vraagprijs en de effectieve verkoopprijs van een huis. ERA  maakt evenwel geen onderscheid naar de graad van renovatie die nodig is. in mei 2014  was het prijsverschil bij ERA opgelopen tot 10,00 procent. In december 2014 was dat teruggevallen tot 9,46 procent.

Febelfin,  de koepelorganisatie boven de financiële sector in ons land, zag het aantal verstrekte leningen voor verbouwingen in tien jaar tijd verdubbelen. Zo werden in 2004 28.577 verstrekte verbouwingskredieten genoteerd, terwijl dat aantal vorig jaar steeg tot 59.748.

 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud