Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat kost zicht op zee?

Een appartement aan de Belgische kust blijft erg in trek. Kiest u bij een aankoop beter voor zeezicht of niet?

‘De prijzen van appartementen van de kust zijn vrij constant, maar gematigd aan het stijgen’, zegt Jan Jassogne, afgevaardigd bestuurder van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB).

Volgens de jongste vastgoedcijfers van de federale overheidsdienst Economie werden de appartementen ook in de eerste helft van 2011 in de meeste badplaatsen duurder.

De grootste prijsstijging werd opgetekend in Knokke-Heist en Bredene, met een toename van 7,1 procent tot respectievelijk 483.365 euro en 212.920 euro.

In De Panne en Koksijde bleven de prijzen stabiel op respectievelijk 182.362 euro en 246.619 euro. Alleen in De Haan zijn de prijzen met 4,2 procent gedaald tot 197.630 euro.

Zeezicht of niet?

Niet alleen tussen de verschillende badplaatsen, maar ook binnen een kustgemeente zijn er grote prijsverschillen. ‘Appartementen op de zeedijk zijn de absolute top. Voor de exclusieve ligging moet betaald worden’, zegt Paul Luypaert van Agence Dermul. Hoeveel duurder is een appartement met zeezicht?

Het prijsverschil tussen een frontaal en lateraal zeezicht ligt in de grootteorde van 30%.

Paul Luypaert

Agence Dermul

Netto maakte de analyse van het verschil in vraagprijs op basis van de zoekertjes op de vastgoedsite Immoweb. Daarbij diende 'zeezicht' als criterium, wat betekent dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen frontaal en lateraal zeezicht. ‘Lateraal zeezicht verkoopt vlot, maar is toch een stuk goedkoper. Het prijsverschil tussen een frontaal en lateraal zeezicht ligt in de grootteorde van 30 procent’, zegt Paul Luypaert. Bij de prijsanalyse van de kustappartementen werd rekening gehouden met de prijzen per vierkante meter.

Bij de appartementen dit jaar die (tot eind juli) te koop werden aangeboden, bedroeg het prijsverschil gemiddeld 30,4 procent. In 2010 lag dat cijfer op 27,7 procent, in 2009 op 32 procent. Een appartement met zeezicht is dus ongeveer een derde duurder. Kijken we op het niveau van de badplaats, dan kenden De Haan, Knokke-Heist en Oostende de afgelopen 5 jaar de grootste prijskloof: minstens 40 procent. Het kleinste verschil was er in Koksijde en Nieuwpoort: circa 20 procent.

Genoeg oppervlakte

Omdat de prijs per vierkante meter hoger is voor appartementen met zeezicht, zou men kunnen verwachten dat de totaalprijs wordt gedrukt door een kleinere bewoonbare oppervlakte. Maar uit analyse van de aanbiedingen op Immoweb blijkt er geen wezenlijk verschil in oppervlakte te zijn. Over de afgelopen 5 jaar was het gemiddelde kustappartement met zeezicht amper 2 procent kleiner dan een achter de kustlijn. Wordt de gemiddelde oppervlakte berekend per gemeente en per jaar, dan blijkt dat appartementen met zeezicht soms gemiddeld groter zijn.

Geen investeringsmarkt

Door het appartement twee à drie maanden per jaar te verhuren, tracht de eigenaar de jaarlijkse kosten te recupereren.

Jan Jassogne

Afgevaardigd bestuurder van de Confederatie van Immobiliënberoepen

'Een tweede verblijf aan de kust wordt hoofdzakelijk betaald met geld dat men niet onmiddellijk nodig heeft. Bijna nooit wordt het gefinancierd met een hypothecaire lening', zegt Jassogne. Betekent dat dat een appartement aan de kust vaak wordt gekocht als investering? ‘Mensen die een tweede verblijf aan de kust kopen, doen dat in eerste instantie voor eigen gebruik. Vaak is dat gebruik gespreid over meerdere generaties. De ouders kopen, maar ook de kinderen en de kleinkinderen maken gebruik van het optrekje aan zee’, zegt Paul Luypaert. ‘De aankoop van een appartement om het louter te verhuren, is zo goed als verdwenen’, bevestigt Jassogne.

‘Aan de kust worden ongeveer 20.000 appartementen verhuurd. Dat cijfer is de voorbije 20 jaar stabiel gebleven, ondanks het feit dat er elk jaar gemiddeld 1.500 tweede verblijven aan de kust bijkomen.’ Een gemengd gebruik komt wel nog voor. ‘Door het appartement twee à drie maanden per jaar te verhuren, tracht de eigenaar de jaarlijkse kosten, zoals belastingen en onderhoud, te recupereren’, zegt Jassogne.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud