netto

Wat voorspellen miljardairs voor 2010?

Ze mogen dan geen glazen bol hebben, toch wierpen tien miljardairs op vraag van Forbes een blik op de toekomst. Dat president Obama problemen zal krijgen of Tiger Woods zal hertrouwen, daar bent u niet veel mee. Voorspellingen in verband met goud, de verwachte return en de interessantste wereldeconomieën om in te investeren kunnen dan weer wel nuttig zijn.

(netto, forbes) – Het bekende Amerikaanse zakentijdschrift Forbes sprak zijn contacten aan en liet tien miljardairs tien vragen met betrekking tot 2010 beantwoorden. Zo krijgt u de mogelijkheid even in die rijke hoofden te kijken. Wat u doet of niet doet met die voorspellende hersenspinsels, bepaalt u uiteraard zelf.

Wij zetten de meest interessante vragen en antwoorden voor u op een rijtje.

1.    Wat is vandaag de meest alarmerende trend voor onze economie?

Dat de economie voor heel wat uitdagingen staat, bewijst de wijde variatie aan antwoorden. De ene heeft het over de verwachte inflatie, de werkloosheid of de overheidsschuld, terwijl anderen thema’s aanhalen als het niet willen lenen aan kleine en middelgrote ondernemingen met een groot krediet, overheidsaanvallen op vrije ondernemingen en ondernemers, het niet vergemakkelijk van het starten van kleine bedrijven,…

Daarnaast wordt ook de negatieve tot lage groei in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden en de afname van de bereidheid van de Westerse gemeenschap om te investeren in onze kinderen aangehaald. Voor Arnon Milchan, Hollywood producer van films als Pretty Woman en Marley and Me, is de meest alarmerende trend duidelijk: “De perceptie dat we denken dat we echt in een herstel zitten, terwijl dat niet zo is.” Hij stelt dat er nog een lange weg af te leggen is en vindt dat de rijken minder rijk en de armen minder arm zouden moeten zijn.

2.    Goud: kopen, houden of verkopen?

De meeste miljardairs houden wel van wat blingbling. De meesten raden dan ook aan goud te houden of zelfs te kopen. Milchan ziet het echter helemaal anders: “Verkopen. We zijn door een enorme crisis gegaan en de waarde van goud is de lucht in geschoten. Op het eind van de dag is goud echter een toevluchtsoord, het is geen positieve valuta. Het is een plaats waar u heen gaat als u bang bent. Ik zie het niet als een speler in een gezonde economie. Als u het net hebt gekocht, houdt het. Hebt u het echter vijf tot tien jaar geleden gekocht, verkoop dan.”

3.    Welke opkomende wereldeconomie is het interessantst voor investeerders?

Enkelen onthouden zich, maar bij de anderen komen steeds dezelfde drie landen terug: China – voor zover men nog kan spreken van een opkomende wereldeconomie – India en Brazilië. Milchan is de enige die zijn keuze toelicht: “India en Brazilië. India, door het simpele feit dat er meer dan 1 miljard hardwerkende mensen zijn en zij gemakkelijk zelfvoorziend kunnen worden. Latijns-Amerika is en zal ook een grotere speler worden in de wereldeconomie, Brazilië is waar de groei zich bevindt. Ik ben nog steeds nerveus over China omwille van de huidige onduidelijke politieke situatie, maar het is een goede gok op langere termijn.”

4.    In welke richting zal de aandelenmarkt in uw land verschuiven en welke return verwacht u?

De Amerikaanse miljardairs zijn het duidelijk oneens over hun aandelenmarkt. Sommigen verwachten een minimale return, terwijl Time Square tycoon Leon Charney een return van 12 % voorspelt. John Catsimatidis, die zijn rijkdom grotendeels haalde uit supermarken en tankstations, gaat akkoord: “De aandelenmarkt moet naar omhoog en zal waarschijnlijk verdubbelen in de komende zeven jaar.”

Ook de Indiase miljardair Adi Godrej ziet de toekomst rooskleurig in, hij verwacht dat de Indiase aandelenmarkt ongeveer 20 % zal stijgen in de komende twee jaar. Milchan maakt dan weer volgende vergelijking: “De Israëlische aandelenmarkt is zoals een speedboot: het kan iets makkelijker van richting veranderen dan een vliegtuig. Ik zou zeggen dat de Israëlische economie in de richting van de Amerikaanse economie zal gaan.”

Wie zijn de tien miljardairs?

Misschien hecht u meer of net minder waarde aan de voorspellingen van een vastgoedreus? Denkt u dat de oudste miljardair de meeste ervaring en wijsheid heeft en dus beter in de toekomst kan kijken? Of wil u gewoon wel eens weten wie nu eigenlijk de rijkste is van deze tien heren? In dit overzichtje vindt u de belangrijkste informatie over de tien deelnemende miljardairs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect