Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Achterpoortje voor verplichte dakisolatie

Is het dak van uw huurwoning of -appartement onvoldoende geïsoleerd, dan riskeert u dat die woonst ongeschikt wordt verklaard, tenzij uw pand voldoende energiezuinig is.
Advertentie
Is uw huurwoning voldoende energiezuinig, dan riskeert u toch niet dat uw woning ongeschikt wordt verklaard als er geen dakisolatie is. ©David Rozing/HH

Sinds 1 januari 2015 is de Vlaamse dakisolatienorm van kracht. Die bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen over de nodige dakisolatie moeten beschikken.

Vooral wie vastgoed verhuurt, loopt een risico bij het niet-naleven van de norm. Is het dak van uw huurwoning niet goed geïsoleerd, dan riskeert u strafpunten bij een controle, maar onvoldoende om de woning meteen ongeschikt te laten verklaren.

Voldoet u tegen 1 januari 2020 niet aan de wettelijk norm voor dakisolatie, dan kan uw woning meteen ongeschikt worden verklaard.

Daar komt verandering in vanaf 1 januari 2020. Voldoet u tegen dan niet aan de wettelijke norm (een R-waarde van 0,75 m² K/W), dan worden meteen 15 strafpunten toegekend - het hoogste aantal - en kan uw woning meteen ongeschikt worden verklaard.

Verhuurt u een huis, dan neemt u alleen de beslissing om het dak (beter) te isoleren. Helemaal anders is dat bij een appartement, waar u moet overeenkomen met de andere mede-eigenaars in het gebouw om dergelijke werken uit te voeren. Het dak van een flatgebouw behoort immers tot de gemeenschappelijke delen, waarvoor alle eigenaars mee betalen, dus ook zij die niet vlak onder het dak een appartement bezitten.

Energiescore

Om spanningen te vermijden, keurde de Vlaamse regering op 24 mei een parallelle maatregel goed: als de energiescore van de woning laag genoeg is, zullen toch geen strafpunten worden toegekend als er onvoldoende dakisolatie is, meldt de krant Het Nieuwsblad. Die energiescore wordt vastgesteld in het EPC (energieprestatiecertificaat).

400
EPC
Ligt de energiescore van uw appartement lager dan 400 kWh/m², dan worden toch geen strafpunten toegekend als er geen dakisolatie is.

Voor een appartement moet de score lager liggen dan 400 kWh/m². Voor een gesloten bebouwing is dat 500 kWh/m², voor een halfopen bebouwing 550 kWh/m² en voor een open bebouwing 600 kWh/m², leert navraag bij het Agentschap Wonen.

Nog dit: de uitzondering geldt alleen voor dakisolatie en niet voor de dubbelglasnorm, die vanaf 1 januari 2020 in werking treedt. Die norm bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen over dubbele beglazing moeten beschikken. Beschikt uw woning tegen 2023 niet over dubbel glas, dan riskeert ze ongeschikt verklaard te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud