Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Appartement aan zee toch fiscaal aftrekbaar

Eigenaars van een appartement aan de kust mogen de kosten daarvan aftrekken van de vennootschapsbelasting, oordeelt het hof van beroep van Gent. Zelfs als dat appartement alleen privé wordt gebruikt.
©Jonas Lampens

Is een appartement aan zee dat een vennootschap gratis ter beschikking stelt van haar bedrijfsleider een fiscaal aftrekbare beroepskost? Die vraag is een niet aflatende bron van discussies met de fiscus. Het hof van beroep van Gent velde op 3 december een belangrijk arrest.

Elke investering van een vennootschap om waarde te creëren voldoet aan de voorwaarden voor fiscale aftrek.
Thierry Lauwers
Fiscaal advocaat

‘Het oordeelde dat de kosten in de vennootschapsbelasting afgetrokken kunnen worden, ook al gebruikt de bedrijfsleider het appartement alleen privé en nooit beroepsmatig. De argumentatie is dat elke investering van een vennootschap om waarde te creëren voldoet aan de voorwaarden voor fiscale aftrek. Een potentiële meerwaarde op lange termijn volstaat’, zegt fiscaal advocaat Thierry Lauwers. ‘Zowel de afschrijving van de aankoopwaarde als de intresten van de lening worden aanvaard als aftrekbare beroepskosten. Daarmee gaat het hof verder dan eerdere arresten.’

Belastbaar inkomen

De algemene voorwaarde voor fiscale aftrekbaarheid is dat de kosten gemaakt zijn om een belastbaar inkomen te behouden of te verwerven. Vorige maand velde het Hof van Cassatie twee belangrijke arresten.

‘Het Hof stelde dat het volstaat dat er een eigen economisch belang is voor de vennootschap. Dat kan er zijn omdat het appartement deels beroepsmatig wordt gebruikt of deel uitmaakt van de verloning van de bedrijfsleider. Alleen vrijgevigheden die uitsluitend een derde, zoals de zaakvoerder, bevoordelen, kunnen volgens Cassatie niet fiscaal in aftrek genomen worden’, zegt Lauwers. ‘Het hof van beroep van Gent gaat nu verder en stelt dat het volstaat dat het appartement op lange termijn een meerwaarde kan opleveren opdat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud