Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Appartement op zeedijk 6% duurder

Een appartement op de zeedijk was vorig jaar gemiddeld 6,2 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee zijn de prijsdalingen uit 2013 en 2014 bijna weggewerkt.
Advertentie
Een appartement aan de kust kost gemiddeld ruim 28 procent meer dan de gemiddelde prijs over het hele land. ©BELGA

Een optrekje aan de kust blijft populair. Waar er in de rest van het land vorig jaar 8,2 procent meer vastgoedtransacties werden opgetekend dan een jaar eerder, is dat voor de kustgemeenten zelfs 18,9 procent meer. Dat blijkt uit cijfers van de notarissenfederatie.

Vooral in Middelkerke, Nieuwpoort en De Panne veranderden fors meer eigendommen van eigenaar dan voorheen. Toch blijft de vastgoedmarkt het actiefst in Oostende, Knokke en Koksijde/Oostduinkerke.

De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust steeg vorig jaar naar 272.108 euro, of 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. Een kustappartement kost zo gemiddeld 28,1 procent meer dan een gemiddeld Belgisch appartement. Enkele jaren geleden was een appartement aan de kust nog wat duurder. Na een dip in 2013 en 2014 liggen de prijzen nu bijna weer op het niveau van 2012.

Maar op de zeedijk moest 6,2 procent meer worden betaald dan in 2015: op de dijk tikt de gemiddelde prijs aan tot 344.519 euro voor een appartement. De uitschieter blijft Knokke, waar een appartement op de dijk nu al gemiddeld 820.900 euro kost, waarmee het gemiddelde nog 133.000 euro hoger ligt voor de Knokse dijk dan een jaar eerder. De populariteit van Knoks vastgoed is ingegeven door de lage rentes op spaargeld, klinkt het bij de notarissen. Kapitaalkrachtige investeerders zien een appartement aan de dijk van Knokke als een belegging.

De gemiddelde prijs van een woonhuis echter lag 5,6 procent lager dan een jaar eerder. Voor de notarissen een extra aanwijzing dat mensen vooral vastgoed kopen aan de kust als tweede verblijf - woningen scoren daarvoor minder. Gemiddeld kost een woonhuis aan de kust nu 279.766 euro. Over heel het land ligt de gemiddelde prijs van een woonhuis 18,1 procent lager.

©Notaris.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud