Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Banken kennen fors minder woonkredieten toe

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden er 42.000 hypothecaire kredieten toegekend, ruim 11 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het bedrag van het toegestane krediet zakte fors, met 7,5 procent tot 4,5 miljard euro.
Voor renovatieprojecten werden er in het eerst trimester ruim 16 procent minder leningen afgesloten. ( foto Photo News) ©Photo News

De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) maakte deze morgen cijfers bekend die wijzen op een algemene terugval van de toegekende woonkredieten. Tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar werden er 11,3 procent minder leningen voor de aankoop van een huis, de bouw van een woning of een renovatieproject toegekend.

Voor de aankoop van een woning, noteren de banken een daling met 8,8 procent. Voor de bouw, een daling met 6,4 procent. Voor een renovatie zelfs een daling met 16,5 procent.

Het gemiddelde bedrag van de toegestane woonkredieten steeg licht tot 138.000 euro. Voor de aankoop van een woning ontleende de Belg gemiddeld 133.000 euro, een lichte daling tegenover vorig jaar.

De Beroepsvereniging verwijst in eerste instantie naar de dalende vraag naar hypothecaire leningen. Die viel in het eerste trimester met ruim 8 procent terug tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. Het totale bedrag van de aangevraagde kredieten daalde met 4,8 procent.

Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK, verwijst naar de onzekerheid over de toekomstige regionale woonfiscaliteit en de strengere bouwnormen om de dalende vraag te verklaren.

De onzekerheid over de toekomst van de woonbonus speelt de vraag dus nu al parten. Langs Vlaamse zijde verklaarde de minister-president van de Vlaamse regering, Kris Peeters ( CD&V),  nochtans dat er niet zou geraakt worden aan het fiscale voordeel van de woonbonus voor kredieten die nog dit jaar worden afgesloten. 

De dalende vraag verklaart niet alles. Want de terugval in de effectief toegestane kredieten ( - 11,3 procent ) en in de toegestane bedragen ( - 7,5 procent ) is nog groter. De criteria om een krediet toe te kennen worden ook strenger. 'Zowel op internationaal als op nationaal niveau wordt het banken ontraden om ongebreideld te lenen', zegt BVK-woorvoerder Thomas Van Rompuy. Niet alleen moeten de financiële instellingen aan strengere kapitaaleisen voldoen. Sinds begin dit jaar moeten de banken van de Nationale Bank van België ( NBB) meer eigen vermogen aanhouden in verhouding tot de verleende kredieten.

De BVK hoopt dat de toekomstige duidelijkheid over de woonbonus, het oppikkende economische herstel en het opverende consupentenvertrouwen tot een herneming van de vraag kunnen leiden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud